HOTNEWS: Ce ne asteapta in anul european 2014: Alegerile europarlamentare, noul Guvern al UE, ascensiunea nationalistilor

Anul 2014 va aduce un nou Parlament al Uniunii Europene si o noua garnitura a Comisiei Europene, insa coeziunea constructului european pare amenintata de xenofobie si ultranationalism. Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene va fi asigurata de statul membru cel mai lovit de criza zonei euro, Grecia, in prima jumatate a anului 2014, iar in semestrul al doilea fraiele vor fi preluate de un alt stat sudic, Italia, de asemenea afectata puternic de recesiunea zonei euro.

Alegerile europarlamentare si ascensiunea extremistilor

• Articol in care ziarul britanic Daily Express isi prezinta "cruciada" impotriva romanilor si bulgarilor care vor sa mearga in Regatul Unit
• Alegerile europarlamentare programate pentru mai 2014 se anunta a fi marcate de ascensiunea amenintatoare a partidelor ultranationaliste, care propovaduiesc tocmai oprirea adancirii procesului de integrare europeana si in unele tari chiar gestul extrem de renuntare la calitatea de membru al Uniunii.
• In anul 2014 se incheie mandatul de cinci ani al actualilor europarlamentari, iar cetatenii din cele 28 de state ale Uniunii Europene sunt asteptati la urne pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, pentru noua legislatura, la scrutinul european prevazut pentru 22-25 mai.
• Nmarul europarlamentarilor, la nivelul intregii UE, va scadea de la 766 in prezent la 751 in urma alegerilor din 2014.
• Romania va pierde un mandat de europarlamentar, urmand ca la scrutinul din luna mai sa fie alesi 32 de deputati europeni, tara noastra fiind pe locul al saptelea in UE ca numar de europarlamentari care ii revin.
• Alegerile europene sunt contextualizate de asecensiunea discursului xenofob si eurosceptic din statele cu vechime in Uniunea Europeana.
• In Parlamentul European, grupul politic exponent al miscarilor nationaliste este Grupul Europa Libertatii si Democratiei. Acesta are doar 35 de parlamentari europeni din totalul de 766, insa discursul ultranationalist, xenofob si eurosceptic al unora dintre reprezentantii sai a generat atitudini negative fata de cetatenii romani si bulgari la nivelul UE.

Repere europene pentru Romania 2014

• Circulatia fortei de munca. De la 1 ianuarie 2014, lucratorii romani vor putea munci in toate statele Uniunii Europene fara restrictii. De la1 ianuarie 2014, si ultimele 9 state membre UE trebuie sa ridice restrictiile pentru romani si bulgari: Austria, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - atat pentru lucratorii romani si bulgari, precum si Spania (unde doar pentru lucratorii romani mai sunt restrictii partiale in prezent). Astfel, romanii nu vor avea nevoie de permise de munca in niciunul dintre statele UE, pentru niciun sector economic sau profesional. Marea Britanie a anuntat anumite restrictii pentru toti migrantii din UE, insa acestea vizeaza ajutoarele sociale, ci nu locurile de munca propriu-zis.
• Vanzarea terenurilor. De la 1 ianuarie 2014 Romania este obligata sa permita persoanelor fizice straine care sunt rezidente in Uniunea Europeana sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. Parlamentul a adoptat in decembrie 2013 o lege initiata de Guvern prin care se reglementeaza vanzarea de teren agricol in extravilan catre persoanele fizice, impunandu-se anumite drepturi de preemtiune la cumparare, in favoarea coproprietarilor, vecinilor, arendasilor, altor persoane de pe raza localitatii respective, precum si a statului roman. Legea instituie si amenzi de zute de mii de euro impotriva celor care scot ilegal terenurile din circuitul agricol. Pentru a inta in vigoare, legea are nevoie sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu si sa fie publicata in Monitorul Oficial. Tranzactiile cu terenuri agricole intre persoanele juridice nu sunt atinse de aceasta lege.
• Laptele "de tara", in pericol. Incepand cu 1 ianuarie 2014 este interzisa comercializarea sau livrarea catre unitatile de colectare sau procesare a laptelui crud, care nu respecta standardele europene. Pentru obtinerea laptelui conform cerintelor Uniunii Europene trebuie indeplinite conditii stricte legate de igiena adapostului vacilor, igiena vacilor, igiena crescatorului de animale, igiena laptelui. La 1 inuarie 2014 expira practic perioadele de derogare cerute de Romania privind comercializarea "laptelui neconform".
• Fondurile europene. In perioada de programare 2014-2020, Romania va avea la dispozitie alocari europene de 39,8 miliarde de euro, cu 18% mai mari decat in perioada 2007-2013. In schimb, per ansamblu, la nivelul intregii Uniuni Europene, Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 prevede limite de cheltuieli de pana la 959,99 miliarde de euro in angajamente si 908,40 miliarde de euro in plati, in scadere fata de perioada de programare 2007-2013, cu 3,5 % pe partea de angajamente si cu 3,7% in privinta platilor. Romania mai poate absorbi in anii 2014 si 2015 fondurile UE din perioada de programare 2007-2013. Pentru perioada de programare 2014-2020, statele membre, inclusiv Romania, se afla inca in discutii cu Comisia Europeana pentru Acordul de parteneriat, strategia statelor membre pentru absorbtia banilor europeni. Astfel, primii bani europeni pentru urmatorii 7 ani vor incepe sa fie absorbiti abia de pe la finele anului 2014, dupa cum estima ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in privinta programului de dezvoltare rurala.