AM PRESS - Adrian Streinu-Cercel: Vaccinarile au salvat vieți cu nemiluita, dar acum vine cate un destept si spune "Nu e bun"

Profesorul dr Adrian Streinu-Cercel, directorul Institututului National de Boli Infectioase "Matei Bals", a acordat un interviu pentru A.M.Press, in care raspunde atat unor intrebari legate de cariera sa, cat si unor chestiuni ce tin de sanatatea publica: importanta campaniilor de vaccinare, potentialul ucigas pe care il au virusurile gripale, felul in care trebuie combatuta rabia sau muscaturile de capuse, dar si progresele remarcabile facute in lupta impotriva diverselor forme de hepatita.
(Continuare)

- In legatura cu diversele forme de gripa, as vrea sa va mai intreb... A fost acum cativa ani acea intreaga valvataie mediatica legata de gripa porcina.
- Acela a fost un moment epidemiologic. Si acela a fost o data, dar nu inseamna ca el nu se poate repeta. Este bine ca s-a intamplat ceea ce s-a intamplat atunci si este bine ca lumea a reactionat, chiar in contextul in care noi a trebuit sa punem la indemana, prin eforturi proprii, o armata de colegi care sa stea si sa supravegheze acest lucru. Toata lumea medicala a venit atunci in ajutorul nostru si asta este laudabil, demonstrand ca este o lume care atunci cand se impune, se mobilizeaza de la sine si nu are nevoie de acte normative. Dar ceea ce trebuie sa stie lumea este ca gripa - cu acel virus, cu alt virus - apare in fiecare an si in fiecare an face victime. Gripa este o boala care ucide. Ca ucide mai mult sau mai putin, ea ucide. In contextul in care stim asta si avem date adunate din 1918 incoace despre gripa, s-au creat modele matematice despre modul in care se pot previziona o serie de aspecte legate de gripa, in momentul in care la nivel planetar se da o alerta de tip pandemic - care n-a fost usor de dat, inclusiv din punct de vedere politic - sa incepi pe urma sa zici ca o fi sau n-o fi, ca se cheltuie banii si altele, e o traznaie. De altfel, dintr-o problema de sanatate publica, tot timpul iesi prost. Si va spun si de ce. In primul rand, daca virusul nu-si capata agresivitatea estimata intr-un anumit interval de timp, fondurile pe care le-ai investit "par" sa fie fonduri investite de pomana, ceea ce este fals! In al doilea rand, daca ai investit insa virusul a fost deosebit de agresiv si ai o rata de mortalitate mare, toata lumea iti va spune ca n-ai investit suficient. Dar astea sunt limitele! Atatia medici suntem, atatea unitati spitalicesti avem, atatea paturi avem si ventilatoarele atatea sunt! E simplu. Si de aia spun, ca intr-un context epidemiologic la limita, oricum iesi prost si oricum presa iti va spune ca nu s-a prezentat eficient sistemul.
- O intrebare si in legatura cu rabia. In Bucuresti mai ales sunt foarte multi caini vagabonzi, se intampla frecvent sa vi se solicite vaccinul antirabic. Putem vorbi de o "disciplinare" a populatiei?
- Populatia stie de foarte multa vreme ca trebuie sa se prezinte la centrele antirabice, care au ramas aceleasi in ultimii 30 de ani. Ca atare, este un drum batatorit. Populatia a inteles - si este un lucru deosebit - ca atunci cand este muscata de un animal, oricare ar fi el, propriu sau nu, primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa se spele din abundenta cu apa si sapun, dupa care sa se decontamineze cu o substanta dezinfectanta, oricare ar fi ea, si sa se prezinte la centrul antirabic. Deci aceste trei elemente sunt cele care definesc aparitia sau nu a unui caz de rabie la om. Cu atat mai mult aceste puncte sunt importante daca este vorba despre un animal din mediul rural sau daca este vorba despre un contact cu un animal salbatic. Si acestea sunt obligatorii pentru ca daca rabia se instaleaza, ea este mortala. Nu exista tratament impotriva rabiei la ora aceasta. S-au incercat tot felul de lucruri, dar nu - boala este mortala odata ce o ai.
- Au mai fost in ultimii ani cazuri de rabie la oameni?
- Exista, dar sunt rare. In ultimii doi-trei ani, nu stiu sa fi existat vreun caz de rabie la om in Romania.
- O alta chestiune, referitor la capuse. Acum un an a existat o veritabila psihoza legata de muscaturile capuselor, oamenii veneau la dvs...
- Capusele apar si ele in contextul in care o serie de factori nu-si fac treaba. Iar prima problema este la autoritatea locala care, impreuna cu cei care fac zona de dezinsectie, trebuie sa faca si treaba asta, in parcuri in special. Este foarte curios faptul ca desi se stie de aceasta poveste, inca nu s-au luat masuri la nivelul primariilor. Iar cea care sufera este populatia. Si iata ce face populatia in momentul in care gaseste o capusa pe piele: primul lucru, incearca sa o smulga de acolo, ceea ce este OK, ii dau dreptate, trebuie sa o smulga. Dar nu mai face si alt lucru - sa se spele cu apa si sapun si sa se decontamineze local. Dupa care, eventual, sa se prezinte la medicul de familie. Asta ar fi circuitul normal. Dar lumea ce face? Vede capusa si se duce la boli infectioase ca sa-i dea un antibiotic. Sa faca ce antibioticul? Pentru ca nu are treaba capusa cu antibioticul!
- S-a vorbit despre boala Lyme.
- Exact, s-a pus pe tapet aceasta poveste, tot pe siteuri media, spunandu-se ca doctorii in Romania sunt cam dusi cu capul, ei nu stiu de boala Lyme. Ceea ce este fals, pentru ca va arat revistele anilor 80 si o sa vedeti publicatii, inclusiv de ale mele, cu privire la boala Lyme. Care se preda si in Facultatea de Medicina. Ma rog, a fost o situatie neplacuta in care o personalitate (Serban Ionescu, n.r.) a incriminat posibilitatea unei boli Lyme, care a fost infirmata in Romania in nenumarate randuri, pana cand s-a luat decizia ca persoana respectiva sa mearga in strainatate pentru a nu stiu cata opinie. Iar opinia colegilor din strainatate a fost, ca si opinia noastra de aici, ca nu era vorba de boala Lyme. Dar acest lucru a dus la constituirea unei retele speculative in care se tot pune diagnostic de boala Lyme de dimineata si pana seara. Nu avem boala Lyme de-adevaratelea in Romania in momentul de fata! Si lumea trebuie sa stie acest lucru ca sa se potoleasca in legatura cu capusele!
- Am lasat pentru final domeniul care mi s-a parut ca va preocupa cel mai mult pe dvs personal: hepatitele. Am citit pe siteul dvs cateva cifre care sperie - doua milioane de romani infectati cu un virus hepatic, locul 1 in Europa la numarul de hepatite C inregistrate, locul 4 la numarul de morti provocate de hepatita. Care sunt cauzele acestei adevarate probleme de sanatate nationala, cum o numiti?
- Aici avem vesti bune: una buna, una si mai buna si una mai putin buna, dar tot buna. Vestea buna este ca din 1996, am introdus eu, Adrian Streinu-Cercel, vaccinarea nou-nascutului impotriva hepatitei B. La vremea respectiva discutam de o incidenta de circa 13 la suta in populatie a virusului hepatic B. Acum discutam de 3,4-4 la suta, ceea ce demonstreaza ca o campanie de vaccinare de durata, cum a fost cea pentru vaccinarea nou-nascutului, a fost de bun augur si ca decizia pe care am luat-o atunci in calitate de director in Ministerul Sanatatii a fost una corecta. Inca o veste si mai buna este ca pentru hepatita C, care este si ea cu un virus in jur de 3,4 la suta incidenta in populatie, are in momentul de fata tratament. Si putem sa o vindecam. Iar o veste mai putin buna, dar buna, este ca la hepatita B, pentru cei care sunt nascuti inainte de 1996 si care sunt purtatori de virus hepatic, avem in momentul de fata terapii care sa tina sub control replicarea virala si evolutia bolii, s-o stagneze si chiar s-o regreseze. Din pacate, nu avem inca o terapie care sa vindece, dar va veni cat de curand, in trei-patru ani estimez eu. In domeniul hepatitelor, avem deci un spectru care pare sa fie din ce in ce mai bun si care nu se compara cu ce era acum 10-15 ani.
- In final, v-as ruga sa dati un mesaj pentru cititorii nostri, daca va face placere.
- Sa aiba o lectura placuta si sper ca din aceasta discutie vor avea ceva de retinut si pentru dansii.

(Interviu realizat de Sergiu Bidila)