(Jurnalul National): Calculatorul si mobilul ne afecteaza creierul
Prof dr Dafin Muresanu: "Orice exces de radiatii poate provoca dureri de cap, anxietate, stari depresive"
• Magda Marincovici: Va rog sa ne formulati o definitie a accidentului vascular cerebral, diferita de cea gasita intr-un dictionar de specialitate, o definitie care sa rezulte din vasta dumneavoastra experienta?
• Prof dr Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania: Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci cand din diverse cauze, o anumita zona a creierului nu mai este irigata corespunzator cu sange. In prima faza, care este de ordinul minutelor, celulele nervoase incearca sa se adapteze la lipsa substratului energetic (oxigen , glucoza), modificandu-si metabolismul. Prelungirea perioadei de deprivare sanguina va duce la epuizarea rezervelor locale cerebrale si ulterior la moartea celulelor nervoase. Consecintele pot fi dramatice: handicap fizic si/sau psihic, uneori chiar deces.
• Am inceput abrupt acest interviu cu o intrebare despre AVC, deoarece este din ce in ce mai frecvent si, mai grav, la persoane din ce in ce mai tinere ? De ce, domnule profesor ?
• Statisticile arata ca un european din trei sufera de afectiuni neurologice: accidentul vascular cerebral, tulburarile neurocognitive sau tulburari psihice - de la anxietate si depresie, pana la dependenta de alcool si de droguri sau psihoze.
Romania ocupa un loc fruntas la capitolul accident vascular cerebral iar ingrijorator este ca astfel de accidente au crescut in randul categoriei de varsta sub 40 de ani.
In Europa, numarul de cazuri noi la suta de mii de locuitori, in ceea ce priveste bolile vasculare cerebrale, variaza intre 100 si 200.
De ce se ajunge aici? Alimentatia inadecvata, lipsa de activitate fizica, alcoolul, calculatorul, pesimismul, starea conflictuala, sunt potentiale cauze pentru o astfel de suferinta a creierului. Exista multi factori favorizanti pentru aparitia bolilor cerebrale. De exemplu, pentru accidentul vascular cerebral sunt ateroscleroza (depuneri de colesterol la nivelul vaselor de sange), hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, crestererea colesterolului si/sau trigliceridelor, fumatul, bolile cardiace, consumul exagerat de bauturi alcoolice, vasta inaintata.
Ce putem face? Ideal pentru sanatatea creierului pe termen lung este sa traim cat mai echilibrat si normal, sa avem o viata organizata in asa fel incat sa ne putem odihni suficient, sa nu lucram in salturi, sa mancam variat si cat mai multe alimente care au de-a face cu natura, nu cu industria chimica, sa facem miscare sustinut cel putin 30 de minute in fiecare zi si sa folosim cu masura toate tehnologiile. Sistemul nervos este intr-o transformare permanenta, determinata atat de nevoia de invatare si adaptare, cat si de vindecarea unor leziuni.
• Cancer. Accident vascular cerebral. Doua diagnostice. Pentru pacient care e mai sever ? Dar pentru medic ? Dar pentru familia pacientului ? Dar pentru sistemul medical ?
• Atat cancerul cat si accidentul vascular cerebral pot avea repercusiuni extrem de invalidante asupra pacientului. Exista multiple limitari terapeutice in ambele cazuri, dar nu putem spune ca acesti pacienti sunt fara speranta. Costurile socio-economice sunt foarte mari in ambele situatii si nu este vorba doar de tratamentul specific. Intra in discutie si complicatiile pe termen lung, gradul de handicap restant, imposibilitatea desfasurarii activitatilor economice anterioare imbolnavirii.
In tara noastra cea mai frecventa cauza de deces este reprezentata de bolile cardiovasculare, urmata de accidentul vascular cerebral si cancerul pulmonar. Accidentul vascular cerebral reprezinta principala cauza de dizabilitate permanenta, majoritatea pacientilor nemaiputandu-se intoarce la locul de munca.
Recuperarea pacientului cu accident vascular cerebral este un proces extrem de complex, necesitand o echipa multidisciplinara care cuprinde neurologi, kinetoterapeuti, logopezi, psihologi, asistenti sociali. Familia este extrem de importanta, atat pentru suportul psihologic cat si economic, dat fiind faptul ca majoritatea pacientilor raman cu un grad de dizabilitate fizica si/sau psihica.
(Va urma)