Femeile diagnosticate cu cancer de san au un risc aproape de doua ori mai mare decat restul populatiei de a dezvolta un al doilea tip de neoplasm intr-o alta zona a corpului, arata un studiu recent al Granada Cancer Register, din Spania.
Femeile cu varsta mai mica de 50 de ani care sufera de cancer la san au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta un al doilea tip de cancer decat restul populatiei. Iar la femeile de peste 50 de ani, aparitia unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabila. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Granada Cancer Register, Spania, ale carui rezultate au fost prezentate in luna octombrie a acestui an in jurnalul Societatii de Oncologie Ginecologica din SUA.
Cercetatorii au afirmat ca riscul unui femei cu cancer de san de a dezvolta un al doilea tip de tumoare este mai mare decat la femeile sanatoase in primii cinci ani de la punerea diagnosticului.
Dupa cei cinci ani, riscul scade, fiind asemanator cu cel al femeilor fara diagnostic de neoplasm mamar. Studiul s-a derulat pe 5.897 de femei din provincia Granada, intre 1985 si 2007. 314 femei au dezvoltat un al doilea tip de cancer.

"Nu am facut destul"

In acest context, in luna octombrie, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer deruleaza, pentru al treilea an consecutiv, campania de informare despre cancerul de san "Nu am facut destul" si trag un semnal de alarma asupra riscului acestei afectiuni.
"'Acum e randul tau sa ai grija de mama ta!' - este mesajul nostru din acest an. Este timpul sa o sustinem pe cea mai draga femeie din viata noastra, care ne-a fost la randul ei alaturi de-a lungul vietii. Acum ea se afla la varsta cand este mai expusa riscului de imbolnavire. Cancerul de san este mai frecvent in randul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbarilor prin care trece o femeie. Sa avem grija de mamele noastre si sa le daruim, macar in aceasta luna, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul ca le stim sanatoase pe cele mai importante femei din viata noastra este de nepretuit", declară Cezar Irimia, presedintele FABC.
Recomandata de Institutul National de Cancer din SUA dupa varsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea neoplasmului mamar in absenta simptomelor clasice de boală (dureri, modificari la nivelul pielii, scurgeri) si a nodulilor.
Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, cu mai mult de 400.000 decat intreaga populatie feminină declarata a Bucurestiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli2.
Campania "Nu am facut destul", aflata la cea de-a treia editie, este derulata in perioada 10 - 30 octombrie de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Romana de Cancer, in parteneriat cu Roche Romania si cu Europa FM.
Informatii despre cancerul de san si despre campanie vor putea fi regasite pe toata durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro si pe reteaua de socializare Facebook.