Magda Marincovici (Jurnalul National) : Chirurgi eminenti la DNA

In "Saptamana inimii" este implicata direct si DNA. Procurorii si-au asumat rolul nefast de a-i vaduvi pe pacientii cu afectiuni cardiace grave de doi emineti specialisti in chirurgia inimii.

Serban Bradisteanu, seful Sectiei de Chirurgie Cardiaca si Vase Mari din Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, este hartuit prin instante pentru ca a acordat primul ajutor unui om aflat intr-o situatie critica. A fost acuzat ca a savarsit infractiunea de favorizarea infractorului, fostul prim-ministru, Adrian Nastase.

Colonelului doctor Iancu Mocanu, seful sectiei Chirurgie Cardiovasculara de la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Candea", procurorii militari de la DNA ii fabrica un flagrant si este acuzat de luare de mita de la un pacient.

In schimbul a 2.000 de euro, reputatul colonel chirurg urma sa il interneze pe pacient - de retinut, un condamnat la 12 ani pentru trafic de persoane - si sa ii faca investigatiile medicale pentru o interventie chirurgicala.

Sunt doi eminenti cardiologi. Serban Bradisteanu, de numele caruia este legat primul transplant de cord din tara noastra. Colonelul Iancu Mocanu, care a intors la viata din pragul mortii pacienti de toate varstele. Ambii, in loc sa consulte si sa opereze pe inima si pe vase subtiri si firave, isi pierd timpul lor pretios si linistea la DNA.

Culmea ironiei este ca DNA lanseaza acuzatii aberante unor somitati ale medicinei romanesti, chirurgi reputati, in conditiile in care avem un deficit inspaimantator de medici. Ca Sectia de cardiochirurgie pediatrica de la Spitalul "Marie Curie" nu poate functiona pentru ca nu avem medici chirurgi pe inimi de nou-nascuti. Ca abia acum se incearca redeschiderea, dupa mai multi ani, a Institutului de Cardiologie de la Tg Mures, coordonat de prof. Radu Deac.

Stim cu totii ca sistemul de sanatate romanesc se taraie de cativa ani si abia se mai tine pe picioare, cu din ce in ce mai putini medici specialisti Din 2007 si pana in prezent, peste 14.000 de medici au parasit Romania, deoarece "s-au saturat de cum merg lucrurile". Doar in primele trei luni ale acestui an 580 de medici au luat drumul spre Europa si in fiecare luna un numar alarmant de medici solicita documentele cu acelasi scop. Anul 2013 se pare ca este unul record in privinta medicilor care se despart de tara lor, fie si temproar, comparabil cu anul 2007, dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana.

Pacientii sunt primii care simt ca sistemul sanitar nu mai poate functiona pe principiul "lasa ca merge si asa". Asteapta cu rabdare la usa medicului asaltat de cazuri dintre cele mai severe, isi plateste medicamentele si materialele sanitare.

Si Colegiul National al Medicilor a tras numeroase semnale de alarma. Presedintele acestui for, prof. dr. Vasile Astarastoaie, spunea cu amaraciune ca, daca in 1989, in Romania erau 56.000 de medici cu drept de libera practica, in 2013, mai erau sub 40.000.

Cred ca, in aceste conditii, DNA ar trebui sa aiba intelepciunea de a lasa medicii pur si simplu sa profeseze. Si inainte ca procurorii DNA sa confectioneze un flagrant de mita

ar fi fost corect sa arunce o privire peste grila de salarizare a medicilor din Romania. Si ar fi vazut ca sunt salarii umilitoare. Insusi ministrul Eugen Nicolaescu recunoaste ca medicii ar trebui sa aiba un salariu intre 2.000 si 3.000 de euro pentru a rezista tentatiei plicului de la pacient. Dar tocmai din cauza acestor salarii penibile medicii sunt lasati ispititi.