Magda Marincovici (Jurnalul National) : Cosmetice cu substante toxice. 40% dintre produsele de igiena si infrumusetare contin perturbatori endocrini

Potrivit studiului realizat de Institut Independant Noteo din Franta pe o gama foarte larga de produse cosmetice (15.000 de produse), de la lac de unghii pana la fond de ten, 40% dintre acestea ne afecteaza sanatatea.

Substantele toxice din compozitia acestor produse de infrumusetare si igiena sunt in mare parte din categoria perturbatori endocrini (PE).
Iata si cateva cifre menite sa ilustreze cu ce ne ingrijim zilnic pielea, parul, unghiile. In functie de concentratia deperturbatori endocrini, in fruntea listei se afla lacul de unghii (74%), fondul de ten (&!%), produsele de machiaj destinate ochilor (51%), demachiantele (43%), rujurile de buze (40%), mastile de fata (38%), deodorantele (36%), pastele de dinti (30%), sampoanele (24%). Potrivit acestui studiu, produsele de infrumusetare si igiena inscriptionate bio par sa fi fost crutate de aceste substante toxice. "Printre peturbatorii endocrini utilizati cel mai frecvent in produsele de igiena si infrumusetare sunt parabenii (23%) si cyclopentasiloxanul (15%).

De altfel, despre ciclopentasiloxan stim ca promite o piele moale, catifelata, ca este hidrofug, adica nu permit patrunderea apei. Mai stim ca este prezent in paste de dinti, ape de gura, deodorante etc. Dar foarte putini dintre noi stim ca are reactii adverse severe: neurotoxice, risc cancerigen. Conform unui studiu desfasurat de Department of Environmental and Radiological Health Sciences, cyclopentasiloxanul poate provoca iritatii medii la nivelul ochilor si pielii. S-a descoperit, de asemenea, ca o mica parte din acesta patrunde in sistemul circulator, prin intermediul pielii.

Triclosanul, descoperit in sapunuri, geluri de baie, sampoane, este banuit de reactii alergice si de astm. "Dar, adesea, aceste substante se gasesc in acelasi produs, subliniaza Baptiste Mary, presedintele fondator al Noteo, pentru AFP. De altfel, Baptiste Mary a cerut autoritatilor franceze chiar sa interzica folosirea acestor produse in mod curent. Autorul acestui studiu, releva faptul ca peturbatorii endocrini din aceste produse cosmetice au efecte asupra sanatatii omului, dar si asupra mediului inconjurator. Disfunctiile cele mai frecvente provocate de aceste substante sunt : afectarea functiilor de reproducere, procesul de crestere si comportamentul. De asemenea, sunt susceptibile de a fi cauza, chiar in doze mici, a unei mari varietati de alte efecte, in special asupra dezvoltarii fiziologice a indivizilor expusi contactului cu aceste substante inca din faza intauterina.