RTV.net: Metode prin care poti scapa de alunite, semne din nastere si umflaturi ale pieliiI

Desi alunitele si semnele din nastere sunt in principiu inofensive si unele pot fi chiar sexy, ele pot fi eliminate din motive cosmetice prin diverse metode.
Chiar daca se inmultesc odata cu inaintarea in varsta, alunitele, semnele din nastere si urmele pe piele sunt in general nedaunatoare, iar medicii spun ca "nu se poate face nimic in privinta lor", potrivit Daily Mail.

In functie de natura si de dimensiunea acestor semne, exista proceduri de indepartare disponibile mai ales in sistemul medical privat, scrie Mediafax.

• Semnele din nastere: pete de mici dimensiuni maronii sau rosii situate in diverse zone ale corpului de la nastere. "Semnele rosii constituie milioane de vase de sange amestecate (...)", potrivit reprezentantului unei clinici din Nottingham.
Metoda de extractie: Pentru alunitele rosii este recomandata optarea pentru eliminarea prin laser "Dye" (cu colorant). Potrivit doctorului Nick Lowe, de la clinica Cranley din Londra, procedura schimba "lungimea de unda, asadar pigmentul din celulele sangvine rosii absoarbe lumina, iar vasele sunt ingustate." In ceea ce priveste semnele din nastere rosii, este preferabila eliminarea timpurie, pentru ca devin mai groase odata cu inaintea in varsta, fiind mai greu de tratat.

Semnele mai pronuntate la exterior si de culoare maronie pot fi eliminate prin laser cu dioxid de carbon, dioda laser sau prin excizie chirurgicala, fiecare dintre aceste optiuni lasand cicatrici vizibile.

• Alunitele: Sunt excrescentele maronii sau de un rosu aprins care pot fi portiuni plane sau pronuntate la exterior. Sunt de mai multe tipuri, iar primul pas in cazul unei extractii este consultarea unui dermatolog specialist pentru identificarea exacta a tipului.
Metoda de extractie: "Chiuretajul prin diatermie este o optiune", spune doctorul Sarah Hull, specialist in medicina generala la Mole Clinic din Londra. "O rama circulara elimina leziunea, iar pielea din zona inconjuratoare ramane neatinsa. Sangerarea este cauterizata prin diatermie. O crusta se formeaza si cade singura." Este metoda aleasa si de Sarah Jessica Parker pentru eliminarea alunitei din barbie.
O alta optiune este operatia prin excizie, dar cicatricea ramasa este mai vizibila.

• Alunitele rosii: Sunt acumulari de vase de sange, avand culoarea rosu aprins si fiind cunoscute drept "angioame cireasa". In mod normal, sunt iesite cu 2-3 milimetri in exterior si au o suprafata fina.
Metoda de extractie: Recomandarea este Intense Pulsed Light (IPL). Aceasta foloseste lungimi de unda de lumina diferite si distruge adaosul de sange, astfel incat alunitele se retracteaza si mor, spune doctorul Mervyn Patterson, de la Woodford Medical, institutie specializata in tratamentele de piele.
Diatermia este o optiune doar daca aceste alunite sunt situate pe scalp, iar laserul sau IPL-ul ar putea cauza pierderea parului.

• Milia (acneea miliara): Mici umflaturi albe, aflate de obice in jurul ochilor, al pometilor sau al pleoapelor. Sunt chisturi umplute cu cheratina, proteina aflata in piele.
Metoda de extractie: Umflaturile pot fi extrase prin strapungerea cu un ac sterilizat si apoi scoaterea substantei albe, dar procedura ar trebui facuta de specialistii unei clinici - nu pot fi eliminate asemenea punctelor negre, putand dauna pielii.

• Umflaturi ale pielii: Excrescente maronii sau de nuante rosii care seamana cu negii si sunt de obicei, la fel de mari ca un bob de orez. "Doua treimi dintre noi le-ar putea avea pana la varsta de 70 de ani", a spus doctorul Patterson.
Metoda de extractie: Frioterapia este o metoda eficienta si consta in inghetarea excrescentei cu nitrogen lichid. Tesutul distrus se va ofili si se va desprinde in doua sau trei saptamani.

• Puncte de la soare: Concentrari de melanina printre celulele pigmentare care iau forma unor puncte intunecate la suprafata pielii, in special in palma si pe fata, zonele care sunt expuse cel mai mult la soare. Si in cazul lor, probabilitatea de aparitie creste odata cu varsta.
Metoda de extractie: Eliminarea prin laser Q-switch, metoda folosita si pentru eliminarea tatuajelor. Laserul distruge pigmentul, provocand un sunet puternic.

Totusi, in cazul oricarui tip de semn al pielii, este recomandat un control pentru a verifica daca semnele nu sunt maligne.