Iaurt. Zeama de lamaie. Bicarbonat de sodiu. Ulei de galbenele. Ulei de nuca. Argila verde. Rosie. Miere de albine. Ceai verde. Sunt cateva solutii naturale care ne pot ajuta sa tratam pielea arsa de soare.

• Iaurtul are calitatea de a calma simptomele de arsura si de a racori zona afectata de ultraviolete. Aplicati iaurtul circa un sfert de ora, dupa care spalati zona cu apa calduta.
• Compresele cu zeama de lamaie diluata in apa rece racoresc si decontamineaza pielea arsa.
• Bicarbonatul de sodiu este numit in aceste cazuri, "pompierul". Pentru a atenua senzatia de arsura, diluati o lingura de bicarbonat de sodiu in 250 mililitri de apa rece si aplicati comprese pe piele.
• Uleiul de galbenele contribuie la hidratarea pielii arse si refacerea acesteia. De altfel, sunt recunoscute proprietatile uleiului de galbenele de cicatrizare indicat mai ales persoanelor cu piele sensibila.
• Uleiul de nuca este indicat pentru masarea delicata a zonei afectate.
• Pasta obtinuta din argila verde dizolvata in apa se aplica pe pielea arsa pentru a stopa inflamarea si a facilita cicatrizarea. Dupa doua ore, indepartati pasta cu apa calduta.
• Rosiile sunt foarte bogate in vitamina A care este esentiala pentru refacerea pielii arse. Si pentru aceasta tine aproximativ o jumatate de ora pe pielea arsa cateva felii de rosie.
• Pentru hidratare si calmare este indicata mierea. In plus, mierea impiedica exfolierea pielii si revitalizeaza tesuturile distruse de razele ultraviolete.
• Aloe vera detine titlul de remediu natural de excelenta indicat contra arsurilor, iritatiilor si leziunilor superficiale ale pielii. Deoarece hidrateaza, cicatrizeaza si patrunde in profunzimea straturilor epidermei. Daca aveti o planta aloe vera, rupeti o bucata dintr-o frunza si puneti pe piele gelul incolor care se scurge din aceasta. Daca nu aveti aceasta posibilitate, in magazine tip plafar sau bio gasiti produse din aloe vera.
• Pentru zonele sensibile, cum ar fi pleoapele, remediul ideal, consacrat este ceaiul verde. Doua saculete cu ceai verde, inmuiate in apa foarte rece, le puneti pe pleoape.

Acestea sunt remedii naturale, ieftine si, in majoritatea cazurilor, eficiente. Evident, preventia ramane solutia cea mai buna, mai ales in cazul copiilor si al varstnicilor. Si nu uitati ceea ce medicii dermatologi repeta intruna: arsurile solare avute in copilarie maresc foarte mult riscul de cancer al pielii diagnosticat mai tarziu, la adult.
De asemenea, foarte important este sa stim ca aceste remedii dau rezultate in cazurile de arsuri usoare. In schimb, persoanele cu arsuri severe asociate cu insolatie trebuie sa consulte de urgenta medicul specialist, sa se prezinte la unitatea de primiri urgenta a unui spital sau sa apeleze serviciul de ambulanta.