Jurnalul National: Sub zodia perchezitiilor (Autor : Ana-Maria Paunescu)

A explodat si BAC-ul de anul acesta! De data asta, nu din cauza rezultatelor slabe care scandalizeaza populatia, ci din cauza fraudelor violente care scandalizeaza tot populatia! Nici macar nu ne mai arde de glume, de ironii, de zambete pe sub mustata, nu mai avem energie sa fim milosi sau critici, sa ne aruncam cu capul inainte in analize fara inceput si fara final, ci, pur si simplu, asistam fara reactie la niste imagini in direct de la licee ale Capitalei, cu descinderi si cu parinti care-si striga nemultumirea.
Cum ramane cu spaga? S-a dat degeaba? Mamele se grabesc sa denunte profesorii, uitand ca si "a da spaga" e la fel de grav ca "a lua spaga". Ne-a intrat acest cuvant in vocabularul curent si nu mai avem cum sa dam inapoi. I se mai spune "mita", dar parca nu suna la fel de plin si la fel de imoral ca sinonimul sau. Se vorbeste de sume in euro, de sume in lei, de sume de toate felurile. Se fac reconstituiri, se deruleaza cu incetinitorul ascunsul banilor la sutien si colectarea de cadouri la usa institutiilor de invatamant. Suntem pe drumul cel bun, clar! Indrazneste cineva sa spuna contrariul? Poate doar reprezentantii autoritatilor care s-au inghesuit sa faca perchezitii corporale, ca nu cumva sa mai apara situatii de acest fel. Vinovati sau nevinovati, liceenii s-au conformat si si-au dat jos parte din haine pentru verificari, asa cum li s-a cerut.
Cu timpul, s-a stins, sau macar s-a potolit, cat de cat, scandalul. Dupa aparitii in exclusivitate pe la posturile cu audienta a catorva tineri, insotiti de parinti, dupa interventiile in direct ale catorva personalitati care puteau sa analizeze coerent cazul, s-a trecut la proba a doua si asa mai departe. Mai apar inca pe la emisiuni de tot felul psihologi si viitori studenti care povestesc si intorc pe toate fetele subiectul. Voci grave acuza si voci subtiri tin piept asa cum pot discutiei. In tot acest caz, s-a pierdut, parca, un detaliu. In tara noastra, traumatizata de atatea scandaluri, a disparut prezumtia de nevinovatie. Aici, toti suntem si hoti si pagubiti in acelasi timp, toti suntem victime si calai dintr-un sigur foc! Nu se mai poate dovedi nimic in liniste, nu se mai pot proba faptele, pentru ca, din pacate, suntem prea ocupati sa motivam sentintele.
Cel mai recent proces? Iulie 2013. Cuvinte cheie: Bacalaureat, liceeni, profesori, sutiene, perchezitii, coridoare lungi, supraveghere, autoritati, parinti, lacrimi, reprosuri, porti incuiate, asteptare, resemnare, protest, copiute, declaratii, spaga, nemultumire. Si inca multe altele. Am ajuns jos de tot. De acum inainte, odata creat precedentul, o sa organizam, cu orice pret, un flagrant de fiecare data cand ni se pare ca e ceva necurat la mijloc? Mai are vreun rost? Oricum, s-a dovedit ca, in ciuda explicatiilor oferite pe fuga de cei care sunt in masura sa vorbeasca, pana la proba contrarie, toti suntem vinovati. Si proba contrarie nu mai vine.