Senatorul Darius Bogdan Valcov a sustinut o declaratie politica intitulata "Nu putem fi competitivi daca nu investim in cercetare și inovare!", pe care o puteti citi in continuare.

In noianul de stiri si evenimente care se pravalesc zi de zi asupra vietilor noastre, rareori desprindem cate un crampei luminos care sa ne bucure o clipa ca suntem parte a unei societati sanatoase, care se indreapta catre o directie buna, cu un viitor previzibil si pozitiv.
In general, ne raportam la astfel de stari atunci cand copiii nostri se intorc cu medalii de la olimpiadele internationale sau cand la saloanele de inventica sunt premiate idei sau creatii ale unor cercetatori romani. Insa, din pacate, aceste succese in planul mintii, al cercetarii, al spargerii unor bariere sunt, din 1989 incoace, doar rodul unor preocupari de grup sau si mai rau pentru societatea in care traim, ale unor initiative solitare.
Treptat, pe fondul restructurarii salbatice si uneori iresponsabile a capacitatilor industriale din Romania, aproape toate entitatile de cercetare si inovare care functionau in coordonare cu aceste capacitati au disparut si odata cu ele, in cele mai multe cazuri, toti acei oameni deosebiti si dedicati studiului permanent: cercetatorii.
Romania a pierdut in ultimii 20 de ani peste 30 de mii de cercetatori. Iar daca vorbim mereu si nu gasim solutii pentru oprirea valului migrator al medicilor romani, despre cum a plecat si pleaca in continuare floarea mintii romanesti, vorbim prea putin sau deloc. De aceea s-a ajuns ca in Silicon Valley a treia limba vorbita sa fie romana. Poate o fi si acesta un motiv de mandrie dar, pentru un politician tanar este un motiv de tristete si dezamagire. Pentru ca si la nivel institutional, parlamentar sau guvernamental se poate deschide o discutie serioasa despre valorificarea acestui potential urias pe care romanii il au din perspectiva curiozitatii si inovatiei stiintifice.
Și exemplele noastre din istorie ma indreptatesc sa cred in aceste lucruri. Iar proiectul extraordinar de la Magurele, care pare o minune dupa 20 de ani de declin continuu al cercetarii romanesti arata ca usor, usor cu un dialog mai sustinut pe aceasta tema, lucrurile pot capata un inceput si mai ales o perspectiva. Romania va avea la Magurele poate cel mai mare laser din lume si se estimeaza ca anual vor veni aici sa lucreze si sa cerceteze peste 1000 de specialisti de pe mapamond.
Nu este lucru putin, dar nici extraordinar nu va fi daca nu vom profita de aceasta oportunitate pentru a elabora un plan bine definit, caruia sa-i alocam fondurile necesare in urmatorii ani. Pentru ca, stimati colegi, nu putem fi competitivi si parte integranta a Europei moderne daca nu investim in cercetare si inovare.