Senatorul Liviu Marian Pop a sustinut o declaratie politica cu titlul: "LEGEA INTERNSHIPULUI o necesitate pentru studentii din Romania". Textul declaratiei politice il puteti citi in continuare:

Saptamana trecuta am fost invitat la o actiune a Uniunii Studentilor din Romania. Una dintre temele abordate de catre acesti a fost Legea Intershipului.
Legea Internshipului, in viziunea Uniunii Studentilor din Romania, ar trebui sa creeze o punte de comunicare intre mediul universitar si institutiile private si sa reglementeze derularea internshipurilor de o maniera care sa se vadeasca avantajoasa atat pentru student, cat si pentru angajator sau institutiile de invatamant superior. Legea ar contura cadrul normativ pentru incheierea unor conventii-cadru intre Universitati si companii, urmate de semnarea de contracte de internship intre studentii Universitatii si companie.
Beneficiile pentru companiile private ar fi reprezentate de accesul la cei mai buni studenti ai universitatii colaboratoare si de promovarea in mediul academic. Un alt avantaj ar fi acela al acordarii de facilitati fiscale angajatorului pentru fiecare contract de internship incheiat. Insa cel mai important plus pe care il are angajatorul este acela de a avea prioritate in a valorifica competentele unor studenti cu un nivel de pregatire teoretic si practic ridicat, prin angajarea acestuia la momentul absolvirii. S-a dovedit in mod repetat in cadrul companiilor din tarile occidentale, unde fenomenul internshipului este comun si clar reglementat, ca principalul avantaj al unui internship este pregatirea viitoarei forte de munca a companiei cu costuri reduse.
Cat despre regimul juridic al contractului de internship, acesta ar trebui sa fie reprezentat de un contract individual de munca de tip particular. Astfel, stagiul de internship ar trebui sa fie remunerat si perioada internshipului sa fie considerata atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Astfel s-ar rezolva cercul vicios pe care il produce problema experientei cerute la angajare. Totodata, suma acordata cu titlu de remuneratie in baza contractului de internship ar trebui sa fie neimpozitata sau sa fie impozitata cu un procent scazut.
Cel mai important, un astfel de contract prevazut in mod specific pentru studenti ar duce la disparitia variilor metode confuze de angajare a studentilor in domeniul lor de studiu folosite in mod curent. Statutul si situatia studentului angajat prin intermediul unui contract de internship ar fi cu atat mai clara, atat pentru student cat si pentru cariera sa viitoare.
Cat priveste institutiile de invatamant superior, acestea s-ar putea si ar trebui sa se bucure de sustinere financiara din partea companiilor. Apropierea dintre entitatile private si Universitati creata de Legea Internshipului ar trebui sa fie primul pas logic catre programe de sustinere financiara a mediului academic prin investitii din partea angajatorilor in formarea teoretica a viitorilor angajati. Mai mult, consecintele faste ar fi constituite de "ademenirea" de liceeni cu un bun nivel de pregatire, atrasi de posibilitatile de angajare oferite de Facultate.
Legea Internshipului ar trebui de asemenea sa contribuie la modernizarea invatamantului romanesc, prin stabilirea unei curricule si a unui plan de invatamant care sa faca din studenti cadre competente sa activeze in domeniile in care oferta de locuri de munca excede cererii. Acesta ar fi, in cele din urma, principalul efect si rezultat al acestei legi. Viitorul studentului cat si viitorul sistemului care il pregateste ar fi cu totul altul, un viitor orientat catre necesitatile realiste, practice, pe care le implica piata muncii. Un viitor, simplu spus, mai bun.
Implicatiile sociale si economice ale unei asemenea reglementari sunt evidente:
' Incluziunea studentilor pe piata muncii in domeniul in care dobandesc cunostintele teoretice, in contextul in care statisticile ne arata ca doar 20-30% dintre studenti reusesc la ora actuala sa se angajeze in domeniile in care s-au pregatit;
' Sporirea ratei angajabilitatii in randul tinerilor, cu consecinta scaderii somajului;
' Dezvoltarea unui sistem educational puternic, care sa pregateasca studentul pentru a corespunde cu adevarat rigorilor de pe piata muncii;
' Sporirea gradului de competitivitate pe piata muncii.
Proiectul de lege propus de catre Sudentii din Romania este un document pe care orice parlamentar constient trebuie sa il sustina. Azi va voi trimite pe email proiectul de lege propus de catre acestia. Urmeaza ca fiecare dintre dumneavoastra sa vedeti daca sustineti sau nu acest proiect.
Eu pot spune doar ca LEGEA INTERNSHIPULUI o necesitate pentru studentii din Romania.