Pesurse.ro: Iliescu: Piata Universitatii a fost mai activa impotriva mea

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei si acualpresedinte onorific al PSD, a declarat ca acuzatiile de criptocomunist ce i-au fost aduse in timpul fenomenului "Piata Universitatii" din 1990 au fost "fara temei".
"Piata Universitatii a fost mai activa impotriva mea. Era fara temei acuzatia de regim criptocomunist sau neocomunist, pentru ca Revolutia romana a exprimat opozitia de masa impotriva unui regim care s-a prabusit si eu eram exponentul acestei miscari. Asa incat, n-a avut mare succes aceasta prezentare a mea ca criptocomunist, pentru ca prabusirea regimului comunist s-a facut avandu-l pe Iliescu ca simbol al acestei miscari", a spus Ion Iliescu duminica seara, la Realitatea TV.
Pe de alta parte, vorbind despre alegerile prezidentiale din 20 mai 1990, fostul presedinte si-a exprimat dezaprobarea in legatura cu numele de "Duminica Orbului", asa cum au fost denumite acestea.
"Eu cred ca Duminica Orbului a fost o expresie neadecvata si oarecum jignitoare la adresa populatiei. Populatia n-a mers cu ochii inchisi la vot, din contra, a fost o participare cu tot sufletul. Era exprimarea, in cazul alegerilor, a optiunii populare, care a avut debutul in timpul Revolutiei din decembrie, care a fost rezultatul unei rascoale populare, inceputa la Timisoara, continuata la Bucuresti si care l-a obligat pe Ceausescu sa fuga cu elicopterul de pe acoperisul CC. A fost o actiune populara, o revolta populara", a spus Ion Iliescu.
Fostul presedinte si-a amintit si despre relatia cu ceilalti doi candidati la prezidentialele din ‘90.
"Eu as caracteriza relatiile mele cu cei doi contracandidati drept foarte civilizate, pentru ca noi am conlucrat in cadrul CPUN-ului (Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala). Domnul Campeanu, daca va amintiti, a fost ales in cadrul CPUN ca vicepresedinte. Si am avut o relatie foarte civilizata.
Domnul Ratiu era un om de dialog. Eu ma intalneam cu domnul Ratiu frecvent, schimbam pareri, deci noi am stabilit in plan uman cu aceasta persoana relatii deschise si civilizate.
Inclusiv cu domnul Coposu, care era mai dur in unele aprecieri ale domniei sale si in unele atitudini. Si era si de inteles, statuse 17 ani de zile la inchisoare. Dar eu am avut mai multe dialoguri cu el si i-am spus "Domnule, va inteleg aceasta pornire, taica-meu a facut si el inchisoare si stiu ce inseamna resentimentele acestea din partea unui om inchis si a familiei lui. Dar de ce va transpuneti aceste sentimente la adresa mea?". Pana la urma, chiar si cu domnul Coposu am avut un dialog civilizat", si-a amintit Ion Iliescu.