Magda Marincovici (Jurnalul National) - Premiera chirurgicala la Cluj Napoca: Implantarea unei proteze din titan care inlocuieste un os din scheletul fetei

O operatie de implant a unei proteze personalizate din titan care sa substituie osul zigomatic, os din scheletul fetei unui pacient care suferise un accident rutier - a fost realizata, in premiera internationala, de chirurgi ai Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala Cluj-Napoca.
Operatia a avut loc in luna decembrie, insa a fost anuntata marti, deoarece medicii au dorit sa fie siguri ca implantul este tolerat de organismul pacientului.
"La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca au implantat unui barbat de 44 de ani, la nivelul scheletului fetei, o proteza personalizata din titan, produsa prin cea mai moderna tehnologie de fabricare aditiva, topirea selectiva cu laser - Selective Laser Melting - SLM", se arata intr-un comunicat de presa transmis de reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" (UMF) din Cluj-Napoca.
Pacientul suferise leziuni ale fetei in urma unui accident rutier si a avut nevoie de mai multe interventii chirurgicale.
"Mandibula a fost refacuta prin transplant microvascularizat de os de la picior, fibula, iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat", se prcizeaza in comunicat universitatii clujene.
Reprezentantii UMF Cluj-Napoca mentioneaza ca implantul personalizat a fost proiectat si fabricat la Institutul de Tehnologie si Analiza Medicala al Facultatii de Stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii Tehnice Basel, Elvetia, care colaboreaza din anul 2004 cu universitatea clujeana.