AmosNews - Iliescu: Privatizarea padurilor a amplificat inundatiile

Privatizarea a jumatate dintre padurile Romaniei este una dintre cauzele care au dus la "defrisarile salbatice" din ultimii ani, ceea ce a amplificat dimensiunea inundatiilor, spune fostul sef de stat, Ion Iliescu.
"Inundatiile sunt un fenomen natural care tine de regimul inegal al debitelor pe rauri si sunt perioadele la topirea zapezilor cu mari precipitatii care provoaca viituri pe cursurile de apa si inundatii. Dimensiunea inundatiilor in timp s-a amplificat prin defrisarea versantilor. Daca privim fenomenul la nivel mondial si al tarii noastre, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cam 60% din superafata planetara era acoperita de paduri. Astazi mai sunt 23%. Iata date concrete care arata situatia noua care s-a creat", a declarat Ion Iliescu, la RTV.
Presedintele de onoare al PSD a afirmat ca una dintre cauzele principale ale inundatiilor este defrisarea facuta posibila de restituirea padurilor.
"Asupra acestui fenomen s-a concentrat organismele internationale, reuniunile internationale. Exista ca obiectiv major si la scara planetra dar si la nivelul statelor proiecte pentru reimpaduriri, pentru refacerea acestui covor de paduri cu efecte multiple benefice. Daca se va continua cu taierea copacilor se agraveaza aceste feniomene care provoaca daune intregii tari si economii inclusiv celor care beneficiaza", a subliniat Iliescu.
Potrivit fostului sef de stat, Romania plateste acum "masurile nesabuite" luate la inceputul anilor 90.
"Privatizarea a accentuat acest fenomen si din datele pe care le am de la specialisti, cam jumatate dintre paduri s-au privatizat. Partea din padurile noastre care a intrat in proprietate privata a suferit cel mai mult printr-un proces de defrisare salbatic. Se impun niste concluzii pentru ca a fost o presiune navalnica pentru privatizari. Acum platim cu totii costul acestor masuri care se concretizeaza prin masuri nesabuite de defrisari", a declarat Ion Iliescu.