REALITATEA.NET: Vine, vine primavara! PROGNOZA PE TREI ZILE

Duminica, deja putem vorbi de vreme calda pentru ultima zi a lunii martie. Norii raman consistenti si va ploua in jumatatea vestica a tarii, izolat in cantitati de pana la 25 litri/mp. Dupa-amiaza si spre seara din loc in loc apar ploile si in restul tarii, mai ales averse, posibil chiar si descarcari electrice. Vantul se va intensifica trecator in toate regiunile, dar mai ales in vestul tarii, unde viteza va depasi 50 km/h, iar la munte 70 km/h. Temperaturile maxime vor avea valori de la 12...13 grade in nordul Moldovei pana la 23...25 de grade in Muntenia si vestul Dobrogei.

In Bucuresti urmeaza o zi calda, cu destul soare, dar conditii de averse spre seara. Vantul nu va pune probleme, iar maxima termica ajunge la 22 de grade, cu 5 grade peste media climatologica.

Vremea la munte

Vremea va fi calda si la munte, dar mohorata. Norii vor acoperi cerul in cea mai mare parte a zilei in Carpatii Occidentali, in vestul Meridionalilor si in nordul Orientalilor si din cand in cand va ploua. In celelalte masive, innorarile vor fi trecatoare, iar ploile razlete, in special seara si noaptea si pot fi asociate cu tunete si fulgere. Vantul va fi destul de intens, iar temperaturile maxime ajung la 8...9 grade la Varful Ceahlau-Toaca si Semenic, 12...14 la Sinaia, Paltinis si Stana de Vale si 16 grade la Predeal. Stratul de zapada e in scadere, dar masoara inca 73 cm la Sinaia, 27 cm la Predeal, 20 cm la Arieseni, 45 cm la Straja, 20 cm la Poiana Brasov si 37 cm la Paltinis.

Vremea pe regiuni

In regiunile intracarpatice urmeaza o zi mai calda decat ieri, dar cu vreme instabila. Se vor semnala ploi, iar in Banat si Crisana si vantul va fi destul de insistent. In Transilvania mai apare si soarele, iar ploile sunt mai putine. Temperaturile maxime vor avea valori apropiate de 20 de grade, putin mai scazute in estul Transilvaniei in jur de 17 grade la Miercurea Ciuc. In sudul tarii, vreme calda, temperaturile cresc in medie cu 10 grade. In Oltenia ploile, asociate chiar cu tunete si fulgere, vor fi mai frecvente, vantul mai intens, in timp ce in Muntenia va fi mai mult soare si ploile apar doar spre seara. Temperaturile maxime sunt generoase si ajung la 16..17 grade la Drobeta Turnu Severin si Targu Jiu, 18 grade la Craiova, 20...21 la Pitesti si Alexandria, 23..24 la Giurgiu, Slobozia, Buzau si Braila si chiar 25 grade la Calarasi.* Si in Dobrogea va fi cald pentru aceasta data, iar vremea va fi frumoasa, cu mult soare si cativa nori, insa vantul se mentine activ. Maximele prognozate ajung la 19 grade la Constanta si 22 grade la Tulcea. Si in Moldova vremea va fi calda si in general frumoasa, chiar daca spre seara sunt conditii sa ploua. Vantul isi face simtita prezenta, dar nu va pune probleme deosebite, iar temperaturile maxime cresc de la 13...15 grade la Suceava si Botosani, la 19...21 la Bacau, Iasi si Vaslui si pana la 22..24 de grade la Focsani si Galati.
Vremea pe doua zile
Maine, vremea se raceste semnificativ in regiunile intracarpatice, dar precipitatiile se mai raresc si va fi mai mult soare. Ploile vor prefera tot vestul, centrul si nordul tarii, dar vor fi mai slabe cantitativ. Regimul termic ramane in general peste cel obisnuit, cu maxime cuprinse intre 7 grade la Timisoara si Oradea si 21 de grade la Galati, Tulcea si Calarasi. In capitala, prima zi din aprilie vine cu soare si cativa nori, iar la amiaza maxima ajunge la o valoare de 20 grade. Marti putem vorbi tot de vreme calda, dar instabilitatea atmosferica se va accentua. Norii vor fi deveni din ce in ce mai consistenti, in special in vestul tarii unde in partea a doua a zilei incep ploile, iar spre seara se extind in mai toate regiunile. Vantul se inteteste treptat, insa maximele termice raman ridicate, cu valori de la 11 grade in nordul Moldovei pana la 22 de grade in Lunca Dunarii. In Bucuresti, marti, norii vor acoperi cerul, dar trecator apare si soarele. Ploile ajung abia in timpul noptii, asa ca asteptam o maxima generoasa, in jur de 21 grade.

Tendinta

Circulatia atmosferica antreneaza in continuare aer cald de deasupra Marii Mediterane, asa ca temperatura continua sa creasca si astazi in sud-estul Europei, si implicit in tara noastra. Nici incalzirea nu dureaza prea mult, nuantele de portocaliu sunt inlocuite de nunantele de albastru pe harta noastra. Astfel ca, daca astazi si maine asteptam maxime de peste 20 de grade in sud-estul tarii, in partea a doua a saptamanii, vremea se raceste din nou, dar regimul termic pare sa nu coboare prea mult sub cel obisnuit. Soarele va fi scump la vedere, vor fi destul de frecvente ploile, la inceput in jumatatea vestica, iar miercuri si joi in toata tara si vor fi asociate si cu vant destul de intens