DeCeNews : De ce a "muscat" EBa la Strasbourg: explicatie medicala posibila (Autor : Andrei Moisoiu)

Imaginile cu Elena Basescu care pare afectata de miscari necontrolate ale muschilor fetei au socat Romania. Instantaneu au aparut semne de intrebare cu privire la cauza. De ce a muscat Elena Basescu la Strasbourg?
In cazul in care Elena Basescu a facut tratament cu botox, atunci grimasa pe care a avut-o ar putea fi consecinta unui astfel tratament cosmetic, sau mai bine zis al intreruperii acestuia. Toxina botulinica (botox), folosita pentru relaxarea musculara si deci pentru indepartarea ridurilor, actioneaza prin blocarea sinapselor (legaturilor dintre nervi si placile muschilor din peretii vaselor).
Efectul unui tratament este de cateva luni. Medicii recomanda ca aceste injectii sa se faca la minimum 8 luni distanta. Practic, se fac mult mai des, la 3-4 luni distanta. Organismul reactioneaza si incearca sa neutralizeze toxina sau efectul acesteia, mobilizand mai puternic grupele musculare din jurul zonei paralizate.
Se poate vorbi chiar de dependenta: daca se intrerup dozele se ajunge la miscari mai bruste sau la grimase. Elena Basescu, in cazul ca ar fi urmat tratamente de infrumusetare cu toxina botulinica, a trebuit sa le intrerupa din cauza sarcinii. Astfel, in momentul in care se reiau contractiile musculaturii fetei, miscarile pot fi usor exagerate.
Fiind tanara, EBa nu ar fi avut, teoretic, nevoie de tratament botulinic, dar tinand cont ca a lucrat in lumea modei, unde astfel de terapii sunt curente, nu este exclusa folosirea unor cosmentice pe baza de toxina botulinica.
Studiile clinice realizate asupra botoxului au demonstrat ca aceasta substanta poate provoca slabiciune musculara, dificultate la inghitire sau pleoape cazute. In general botoxul are efecte secundare destul de usor de tratat, insa poate fi si periculos pentru sanatate in anumite cazuri, scrie site-ul sanatate.acasa.ro.
Botoxul sau toxina botulinica de tip A este eficient pentru umplerea ridurilor si pentru a paraliza muschii responsabili de formarea ridurilor. De asemenea, injectiile cu botox pot ridica sprancenele si pleoapele superioare cu cativa milimetri, astfel incat sa creeze o privire mai expresiva.
Injectiile cu botox se folosesc in zona dintre sprancene, in zona fruntii, in preajma buzelor (unde se formeaza ridurile provocate de zambet) si in colturile ochilor.