Realitatea.net informeaza: NOUL PAPA este argentinian de origine italiana, cardinal din februarie 2001. Este primul iezuit care a devenit primatul Argentinei, potrivit Mediafax.
Inainte de a fi preot a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenitatile, nu are masina, se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun si a renuntat la somptuoasa locuinta din Buenos Aires, destinata arhiepiscopilor. Imaginea sa a fost afectata de o carte care l-a acuzat ca a permis arestarea a doi tineri preoti, in timpul dictaturii militare.
Ales in a cincea runda de scrutin, noul Suveran Pontif a fost desemnat intr-unul din cele mai scurte conclave, fapt remarcabil avand in vedere ca nu se detasase niciunul dintre cardinalii papabili. Prin comparatie, Benedict al XVI-lea al fost ales la al patrulea scrutin in 2005, dar el se detasase ca lider pe lista papabililor. Papa Ioan Paul al doilea a fost ales la al optulea scrutin in 1978, devenind primul papa neitalian in 455 de ani.
Dupa ce fumul a iesit pe hornul Capelei Sixtine, clopotele au batut la Vatican asa cum se intampla intr-o zi de sarbatoare, dupa ce fumul alb a iesit miercuri pe hornul Capelei Sixtine la ora locala 19:05, semnaland ca cei 115 cardinali reuniti in Conclav au ales liderul celor 1,2 miliarde de catolici din intreaga lume, relateaza Associated Press si AFP.
Conclavul a fost convocat dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a renuntat luna trecuta la Pontificat, provocand agitatie in Biserica catolica, gest care a scos la suprafata si diviziunile in randul cardinalilor care au primit sarcina de a gasi un lider capabil sa lupte birocratia corupta a Vaticanului, dar si care sa poata revigora catolicismul intr-o perioada de expansiune a secularismului.