B365.ro: Primaria Capitalei, obligata sa darame controversatul imobil Cathedral Plaza

Instanta a decis printr-o hotarare definitiva si irevocabila demolarea cladirii de birouri Cathedral Plaza, deoarece aceasta a fost construit fara sa respecte prevederile legale. Toate caile de atac au fost epuizate, insa avocatul dezvoltatorului sustine ca imobilul nu va fi demolat.
Potrivit declaratiilor preotului Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), nu mai exista cai de atac si doar o anulare a acestei hotarari pe care a luat-o Instanta din Dambovita ar mai putea salva de la demolare cladirea situata langa Catedrala "Sfantul Iosif".
"Este o decizie irevocabila ce aparatine tribunalului din Dambovita. Decizia a fost atacata, insa acum doua zile tribunalul din Prahova a respins cererea. Acum asteptam ca autoritatile sa ia in considerare aceste decizii si sa demoleze cladirea. Asa cum am mai spus noi dorim ca spatiul sa revina la forma sa initiala de dinaintea construirii imobilului, iar faptasii sa suporte consecintele", a declarat pentru Adevarul, Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al ARCB.
In decizia Instantei din Dambovita este mentionat faptul ca "se dispune obligarea paratului la luarea masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatie. In vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sfantul Iosif". In acest caz, paratul fiind Primaria Municipiului Bucuresti.
Robert Rosu, avocatul care-l reprezinta pe dezvoltator considera ca hotararea luata de instanta din Targoviste nu are niciun efect asupra "dreptului de proprietate asupra 'Cathedral Plaza', intrucat proprietarul cladirii nu a fost citat si nu a fost parte in acest proces".
Pentru a evita demolarea imobilului de catre Primaria Municipiului Bucuresti, dezvoltatorul "Millenium Building Development" si-a cautat dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a respins demersul facut de catre dezvoltator.
Totodata, mai exista o hotarare legala impotriva dezvoltatorului, luata in noiembrie 2010 de Curtea de Apel Suceava care a declarat autorizatia de construire a "Cathedral Plaza" ilegala. Autoritatile au sustinut ca dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, si totodata nu a efectuat expertiza Catedralei inainte de inceperea lucrarilor.
Procesul cu Millennium Building Development a inceput in anul 2006 si a fost judecat la patru tribunale din tara, la solicitarea dezvoltatorului. Tribunalul din Dambovita a solutionat cazul in favoarea ARCB, iar apoi in favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploiesti.