B1TV: Miron Cozma: Regret ca nu l-am dat jos pe Ion Iliescu in 1991

Fostul lider al ortacilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, intr-un interviu pentru Libertatea, ca regreta ca nu l-a dat jos pe Ion Iliescu, cu ocazia mineriadei din 1991. In varsta de 58 de ani, Cozma vrea sa candideze la Presedintie anul viitor.
Dupa 23 de ani de la prima dintre mineriadele care i-au adus un deceniu de inchisoare, Miron Cozma declara ca ii pare rau ca nu l-a dat jos de la conducerea tarii pe Ion Iliescu.
"Singurul regret e ca nu l-am dat jos si pe Iliescu, dupa ce a cazut guvernul Roman. Trebuia sa fiu un pic mai ferm. Daca in 1989 Iliescu a dat o lovitura de stat, atunci, in 1991, poate ca trebuia ca noi, minerii, sa nu plecam din Bucuresti pana nu-l schimbam si pe el din post. Oricum, pe atunci avea doar o functie provizorie, asa ca puteam sa-l dam jos", a spus Cozma.
Miron Cozma sustine ca in 1991 minerii au facut ceea ce au cerut cei din Piata Universitatii in 1990. Au dat jos guvernul Petre Roman.
"Lumea ne acuza ca am devenit violenti, dar putini stiu ca 54 de ortaci au fost impuscati de la buric in jos in fata Guvernului. Cum sa nu se dezlantuie minerii, cand si-au vazut colegii raniti? Am probe, nu vorbesc prostii. Detin expertize balistice cu gloante extrase din corpurile minerilor raniti. Petre Roman sa zica merci ca a scapat cu viata", a adaugat Cozma.
Miron Cozma intentioneaza sa candideze la Presedintie, anul viitor.
Cozma sustine ca, in momentul de fata, nu vede nici un politician adevarat. El este de parere ca, daca in urma cu 23 de ani, la mineriada, "golanii" erau in Piata Universitatii, acum toti golanii s-au mutat in gasca lui Ion Iliescu.