De Ce News : Talpes spune cum a scapat Basescu de Dosarul Flota. Cum a mintit presedintele. Numele lui Basescu, descoperit in dosarul lui Puiu Popoviciu

Numele lui Traian Basescu apare intr-o stenograma in dosarul de coruptie al lui Puiu Popoviciu. In replica, Administratia Prezidentiala a emis un comunicat in care se arata ca Traian Basescu nu a avut niciodata intrevederi si convorbiri private cu Gabriel-Aurel Popoviciu. De asemenea, Ioan Talpes, fostul sef al SIE a relatat cum a reusit Traian Basescu sa scape de Dosarul Flota cu ajutorul PSD
Intr-o declaratie facuta in anul 2009, presedintele Traian Basescu a afirmat ca primul contact cu Puiu Popoviciu l-a avut pe vremea cand era primar al Capitalei, informeaza Romania TV
"L-am cunoscut la primarie cand a prezentat programul de investitii in nord", declara presedintele Basescu pentru Pro TV, in martie 2009.
Ioan Talpes, fostul sef al SIE, a relatat, in exclusivitate pentru Realitatea TV, o discutie informala intre lideri ai PSD din 2004, in care s-ar fi vorbit despre renuntarea la trimiterea in instanta a dosarului Flota, pe numele lui Traian Basescu. La vremea respectiva, Talpes era membru al guvernului.
"Era o intrunire oficioasa, nu oficiala, care avea ca tema de discutie... era prin iulie 2004, viitoarele alegeri care urmau sa aiba loc in Romania. Eu eram in pozitia de ministru de stat, deci la guvern, si in discutia respectiva s-a pus si problema, cineva a ridicat problema dosarului dlui Traian Basescu, la care nu au fost incriminari ca trebuie neaparat sa fie trimis dosarul in justitie. Printre cei care au luat cuvantul am fost si eu, punand urmatoarea chestiune: domnilor, daca pana acum nu s-a reusit sa se intocmeasca un dosar care sa poata fi trimis in instanta si sa aiba argumentele pentru instanta, eu cred ca cea mai buna masuraa ar fi sa se renunte la acest dosar pentru ca nu facem altceva decat sa generam un scandal aruncand o asemenea cauza, intr-o perioada in care intram in alegeri. Asta a fost discutia. N-am gasit pe cineva in discutia respectiva, n-a mai luat altcineva cuvantul si cu asta s-a incheiat. Cred ca, pana la urma, cei care au fost acolo si erau mai in masura sa decida decat eram eu, au convenit ca ce spuneam era corect", a declarat Talpes.
UPDATE: Administratia prezidentiala reactioneaza la stenogramele din dosarul lui Popoviciu
"Referitor la informatiile vehiculate de presa cu privire la interceptarea unor discutii ale domnului Gabriel-Aurel Popoviciu in care face referire la presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, interceptari incluse intr-un dosar aflat spre solutionare, in prezent, la Curtea de Apel din Bucuresti, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:
(1) - domnul presedinte Traian Basescu nu a avut niciodata intrevederi si convorbiri private cu domnul Gabriel-Aurel Popoviciu, singurele momente care ar fi putut prilejui un eventual contact direct fiind reuniunile publice la care a luat parte si domnul presedinte Traian Basescu;
(2) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, respinge afirmatiile domnului Gabriel-Aurel Popoviciu, asa cum reies din interceptarile mentionate, si le considera nepermise si regretabile inventii si incercari ale unei persoane de a se folosi de numele domniei sale in vederea obtinerii unor favoruri (asa cum, de-a lungul timpului, au facut si alte persoane)", precizeaza comunicatul Administratiei Prezidentiale, semant de Bogdan Oprita.
Romania TV spune ca potrivit unei interceptari a DNA, Popoviciu a pretins in unele discutii ca seful statului ii este dator pentru faptul ca a scapat de cercetarea penala. "Trebuia sa fie arestat pe 19 iulie 2004, sub influenta lui Nastase. Eu l-am scapat", ar fi spus omul de afaceri.
Popoviciu: Am un amic pe care, dintr-un anumit joc de... cred ca stie Cornel istoria. L-am scapat de puscarie, de arestare. Trebuia sa fie arestat pe 19 iulie, 2004, sub influenta lui Nastase (vorbeste in soapta) ...Traian Basescu.
Serban: Traian Basescu!
Popoviciu: De aia ma bag, Eu l-am scapat!
Motoc: Dosarul Flota!
Popoviciu: Avand o relatie foarte apropiata la vremea aia cu Talpes, nu stiu ce... Treaba...el stie foarte bine! Eu l-am anuntat, ca i-am dat vestea. A, din cauza acestui subiect, eu am fost la el ultima data, desi cu membrii familiei lui m-am vazut destul de des si am o relatie foarte buna. Chiar jenant, aia mare...
Serban: ...da
Popoviciu: Ioana imi spune "sarut-mana" are si ea o varsta, e mai mare ca fiica-mea. Nu-s popa!
Motoc: (rade)
Popoviciu: Cand m-am dus la el in noiembrie, anul trecut si am stat. Relatia-i foarte misto, repet! Bem un whisky, nu stiu ce... Am stat la birou doua ore si jumatate de... Dupa douazeci de minute statea la birou, eu in fata, pe unu din cele doua scaune, dupa vreo douazeci de minute de discutii, asa, a spus: "Bei un whisky? "Dom’le, daca-i gratis si-i cu gheata, da, da!"
Tot din interceptari aflam ca serviciul secret al Ministerului de Interne, fostul doi si un sfert, era controlat de Marian Vanghelie.
Motoc(ofiter DNA): N-ai siguranta functiei, nu stii cine-ti vine.
Popoviciu: Dom’le, ca vin atatia golani!
Motoc (ofiter DNA): Asta-i problema
Popoviciu: Si toti is cu Vanghelie si toti astia..
Motoc (ofiter DNA): Da, asta e o mare nebuloasa pentru mine.
Popoviciu: N-are nimeni ce sa faca, asa ii cazanul
Motoc(ofiter DNA): Da. Asta vrea sa-si impuna pe ai lui, Vanghelie. Pe cine? Probabil pe Voicu ala, banuiesc?
Popoviciu: Si ala-i compromis si... sunt inconstienti
In acelasi dosar apare si numele lui Mircea Geoana, pe atunci candidat la Presedintia Romaniei. Fostul sef al Serviciului de operatiuni speciale de la DGA, Petre Pitcovici, era rugat de un amic sa intervina la Geoana. Amicul, numit in dosar "Marin" se visa sef al Politiei Romane.
Pitcovici: Ce faci, domnule?
Interlocutor: Ce sa fac? Bine.
Pitcovici. L-am sunat pe Tibi, nu raspunde. Am eu informatii ca s-ar duce Geoana miercuri la el.
Interlocutor:Ce?
Pitcovici: Geoana, Geoana, s-ar duce pe la el miercuri.
Interlocutor: Da, Da, stiu.
Pitcovici: Pai, roaga-l sa-mi faci si mie un lobby, nu?
........................................................
Marin: Ba, tu n-ai inteles nimic...Petre(Pitcovici)! Eu trebuia sa vin in Bucuresti de 3 ori pana acum.
Pitcovici(ofiter DGA): Lasa-ma, acum e important!
Marin: Eu am refuzat. Am spus nu, decat la IGP,acolo.
Pitcoviici: Seful Politiei?
Marin: Nu,loctiitor! Atat! Altceva nimic!
Pitcovici: E a PDL-ului functia!
Procurorii DNA au facut cercetari in cazul lui Gabriel Puiu Popoviciu, Cornel Serban si Petru Pitcovici intr-un dosar referitor la faptul ca, in 2000, omul de afaceri ar fi luat, prin asociere, un teren de 230 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), care ar fi fost subevaluat, la 82.000 de euro.