Clinica privata Medlife din Capitala este dotata cu un aparat care poate aspira leziunile la sani prin ghidaj ecografic, fara bisturiu. O pacienta care apeleaza la aceasta metoda poate merge chiar a doua zi la serviciu.
Una dintre femeile care au apelat la aceasta metoda este Maria. Are 54 de ani si stie foarte bine ce inseamna operatia clasica la san, deoarece in urma cu doi ani a avut cancer mamar. Anul trecut i-a fost depistata o tumora si la celalalt san.
"Observand ulterior ca aceasta formatiune s-a dezvoltat de la 4,3 milimetri la 5,2 milimetri, mi s-a propus sa incerc aceasta metoda care este foarte usoara. In timpul operatiei am putut coopera cu doctorul, am stiut ce mi se intampla tot timpul. Cicatricea nici nu se observa, este de cativa milimetri pana in cinci milimetri", a spus Maria.
Unei paciente i se poate recomanda aceasta metoda de tratament numai dupa ce i se fac mai multe investigatii. In cazul in care leziunea nu este canceroasa, metoda se poate aplica cu succes.
"Pentru leziunile benigne, metoda poate sa puna diagnosticul si sa faca tratamentul. Deci are 2 scopuri: diagnostica si terapeutica. Pentru leziunile maligne, metoda este doar diagnosticarea. Deci fragmentele care se recolteaza se recolteaza pur pentru stabilirea diagnosticului. Este o metoda care poate sa inlocuiasca punctia biopsie clasica", a explicat medicul Cristian Viisoreanu.
Procedura se efectueaza sub anestezie locala.
"Folosind vacuum aspiratia, se sectioneaza piesa de diverse grosimi si dimensiuni si se aspira. Nu este nevoie de sutura, de anestezie generala, recuperare imediata. Pacienta pleaca acasa, revine la control la doua zile", a mai spus medicul.
Acest tip de tratament costa 650 de euro si se poate aplica si in cazul femeilor care au mai multi noduli.
Sursa: Realitatea.net