Mari actori si personalitati din Romania si-au dorit ca trupurile sa le fie incinerate dupa moarte. Printre acestia se numara actorul Ilarion Ciobanu, cantareata Doina Badea sau politologul Silviu Brucan.
Regizorul Liviu Ciulei a murit la varsta de 88 de ani, la Munchen. Trupul i-a fost incinerat in Germania, iar cenusa sa a fost adusa in tara ulterior.
Actorul Ilarion Ciobanu, decedat in 2008, si-a dorit de asemenea sa fie incinerat dupa moarte. Potrivit declaratiilor pe care fiul sau, Ioachim Ciobanu, le-a facut la acea vreme, actorul si-a dorit ca funeraliile sa se desfasoare intr-un cadru discret.
Cantareata Doina Badea a murit, in urma cutremurului din 1977, trupul acesteia fiind, de asemenea, incinerat.
Politologul Silviu Brucan a fost incinerat la Crematoriul Vitan Barzesti din Capitala, in prezenta celor apropiati, fara un ritual religios. Acesta a murit in septembrie 2006, dupa ce a suferit un stop cardio-respirator.
Biserica Ortodoxa Romana a reactionat de fiecare data,interzicand orice asistenta religioasa in cazul celor incinerati, masura care se aplica si in prezent.
Pe lista celor care si-au dorit ca trupurile sa le fie incinerate dupa moarte se numara si Grigore Antipa, fondatorul Muzeului de Istorie Nationala care ii poarta numele, maresalul Ion Antonescu, condamnat la moarte si executat de regimul stalinist pentru "inalta tradare", scriitoarea Rodica Ojog Brasoveanu, Mircea Eliade, criticul literar Eugen Lovinescu, scriitorul Lucian Raicu, compozitorul si dirijorul Matei Socor si, cel mai recent, regizorul Sergiu Nicolaescu.