Votul pe Legea pensiilor a fost masluit de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, iar imaginile inregistrate la sedinta de plen de pe 15 septembrie demonstreaza acest lucru. Miercurea trecuta, cand trebuia sa se dea votul final pe Legea pensiilor, deputatii PNL si PSD+PC au parasit sala pentru ca nu au fost de acord cu eliminarea majorarii punctului de pensie la valoarea de 45% din salariul mediu brut pe economie si nici cu majorarea varstei de pensionare pentru femei la 65 de ani. Liderul PSD, Victor Ponta, sustine ca dupa plecarea opozitiei, in sala nu au ramas decat vreo 80 de deputati, asa ca legea nu ar fi avut cum sa fie adoptata cu 170 de voturi. In replica, reprezentantii PD-L au declarat ca opozitiei nu-i pasa de pensionari. Imaginile luate in momentul votului demonstreaza ca opozitia a avut dreptate cand sustinea ca in sala de sedinta nu era cvorum si ca Legea pensiilor nu putea fi adoptata. Astfel, Victor Ponta a declarat ca va contesta legea la Curtea Constitutionala si va face plangere penala impotriva Robertei Anastase.
Pusa in fata evidentei, Roberta Anastase a acceptat ieri in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca votul final la Legea pensiilor sa fie reluat. "Eu i-am consultat pe liderii coalitiei, o spun dintr-un bun inceput ca eu, personal, sunt de acord cu reluarea votului. In acest moment, liderii coalitiei de guvernare sunt de acord sa mergem pe procedura regulamentara si sa intrebam plenul daca este de acord cu reluarea votului. Cu siguranta putem sa discutam si sa analizam aceasta situatie, evident ca este important mai departe daca acest lucru va produce un precedent, in sensul in care de cate ori nu are chef domnul Ponta, paraseste plenul si pe urma contesta votul", a adaugat Anastase, care nu a putut explica modul in care i-au iesit ei la numaratoare 170 de voturi "pentru" Legea pensiilor cand in sala erau doar 80 de parlamentari.
Intrebata daca numararea voturilor este o atributie pe care o avea secretarul de sedinta Sever Voinescu si daca, in acest caz, el ar fi singurul responsabil, Anastase a precizat ca liderii opozitiei nu au solicitat verificarea cvorumului atunci cand au parasit sedinta. "Liderii opozitiei, cand au parasit sala, au cerut vreunul verificarea cvorumului? Nu. Cand am eu dreptul regulamentar sa fac acest lucru? In momentul in care se solicita acest lucru, corect? Haideti sa ne uitam in regulament, haideti sa citim! Si pana a iesi sa facem declaratii sa vorbim exact pe lucrurile care sunt inscrise in Regulament, restul este un spectacol. Sigur, unii aleg sa-l faca chiulind din Parlament. Este cazul domnului Ponta", a conchis Anastase.
Pe langa lupta politica, votul masluit din Parlament ridica o grava problema: democratia in Romania este de fatada, iar circul din momentul votarii Legii pensiilor incalca grav "criteriile de la Copenhaga", pe care Romania trebuia sa le indeplineasca pentru a putea adera la Uniunea Europeana.

PSD lucreaza la o plangere penala impotriva Robertei Anastase

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca juristii partidului lucreaza la o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pe care o acuza de abuz in serviciu si uz de fals. Ponta a precizat ca plangerea penala impotriva Robertei Anastase va fi depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ponta nu a precizat cand va fi depusa aceasta plangere penala.
El a motivat ca, potrivit stenogramei sedintei Camerei, liderul de grup al social-democratilor, Mircea Dusa, a precizat la microfonul plenului ca nu mai exista cvorum de sedinta dupa ce deputatii PSD si PNL s-au retras inaintea votului final. "Au fost inca doua voturi electronice, in care s-au inregistrat 82 de deputati prezenti, dupa care, in mod tipic infractional, ca orice hot procedeaza asa, si doamna Anastase e un hot, pentru ca asa a procedat. A spus ca s-a stricat aparatul de vot electronic, dupa care a numarat 170 de voturi", a conchis Ponta.

"Din cei 80 de parlamentari PD-L si probabil independenti, (...) doamna Anastase a numarat 170 prezenti. 80 de parlamentari numarati, e adevarat ca in Caragiale, cu doua la prefectura, doua la scoala de fete. Ma bucur sa vad ca doamna Anastase l-a citit pe Caragiale si ii si aplica principiile"






Victor Ponta