Dupa cum am mai semnalat in numere anterioare ale Cotidianului "Replica de Constanta”, mafia si-a intins tentaculele larg peste urbea noastra, facand ca mirosul banilor sa ajunga pana la nasul fin al celor care ar trebui sa ne asigure linistea. Ca rezultanta a celor scrise de redactorii cotidianului nostru, cel care a ocupat, timp de patru ani, locul de frunte in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, chestorul Traian Jipa, urmeaza sa fie cercetat de actualul inspector sef Sorin Oprea, doreste sa faca o ancheta cu privire la activitatea fostului sef al IPJ Constanta. Potrivit unor surse carora nu le dezvaluim (cel putin acum) identitatea, sub protectia scaunului pe care l-a ocupat si mai ales sprijinit de comisarul sef Ioan Zodie, din pozitia de sef al Serviciului de Supraveghere Operationala din cadrul Inspectoratului General al Politie Bucuresti, incepand cu anul 2000, chestorul Traian Jipa a facut regulile jocului in municipiul Constanta. Astfel, in urma cu cel putin patru ani, cand a preluat comanda IPJ-ului Constanta, Jipa l-a adus ca aghiotant pe finul sau, nimeni altul decat fostul prim adjunct, comisarul sef Vasile Balan. Odata unsi in scaune, cei doi si-au inceput si activitatea… infractionala. Dupa ce si-au asigurat domiciliile, cei doi sefi au manevrat de asa maniera lucrurile incat fiica comisarului Vasile Balan sa ajunga sotia lui Ovidiu Brailoiu, la vremea respectiva directorul Inspectoratului Teritorial de Constructii Constanta, actualmente primarul orasului Eforie. Imediat cum a preluat scaunul de primar, Brailoiu a donat chestorului Jipa un teren, a carui marime nu se cunoaste inca, pe care cu ajutorul societatii TCC Braila, firma specializata in constructii, si-a construit o vila, al carei proprietar este sotia acestuia. Pentru ca aceste activitati adiacente contravin functiei pe care o detine, Jipa s-a gandit sa-si asigure spatele din toate punctele de vedere, astfel incat in Eforie Sud a fost numit - comandant al Politiei - comisarul sef Valentin Agapov, mana dreapta a acestuia, supranumit si "Cainele de paza” al celui care conducea la vremea respectiva destinele politistilor locali. Totul a mers bine pana cand angajatii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate s-a sesizat cu privire la aceste activitati, motiv pentru care a fost cooptat comisarul Nicusor Taralunga, la vremea respectiva seful Biroului Antidrog. Cum anumite activitati de ordine interioara ajungeau in cel mai scurt timp la urechile fine ale chestorului, la solicitarea conducerii Centrului, Taralunga a fost destituit, dar a fost numit de Jipa sef al Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Constanta. Astfel, incet dar sigur, afacerile chestorului incep sa se dezvolte.

Din anul 2001, Jipa
i-a asigurat spatele lui Zelca in afacerea Primo

Daca in anul 2001 afacerile mai-marelui de la IPJ se limitau doar la mici trocuri cu anumiti capi ai lumii interlope locale, ulterior, Traian Jipa s-a orientat catre adevaratii rechini ai urbei noastre, si anume catre Costica Zelca, proprietarul Complexului Primo, dupa ale carui usi larg deschise publicului larg se desfasurau adevaratele afaceri. "Era un lucru greu, avand in vedere complexitatea si mai ales pericolul la care se expunea. Astfel, a fost imperios necesar ca Jipa sa aiba oameni si in cadrul Serviciului de Supravegheri Operationale Constanta, lucru greu, dar nu imposibil. Asa incat, protejat de seful de la Bucuresti, el a reusit ungerea a doi angajati ai Serviciului de Supravegheri Operationale, respectiv Dan Salomeea si Elena Oglinda, care au inceput sa acopere prostitutia de lux, si afacerile sefului”, a declarat sursa cotidianului "Replica”. Cum nici o minune nu tine mai mult de trei zile, Serviciului de Protectie Interna a inceput sa se autosesizeze cu privire la unele activitati suspecte ale serviciului respectiv si mai ales la vizitele foarte dese ale comisarului Ioan Zodie la Constanta. In urma investigatiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca acesta, impreuna cu comisarul Dan Salomeea, acoperea activitatea prostituatelor de lux, printre care se gaseau si cateva politiste, care aveau ca obiect de activitate filajul. Astfel, in vara anului 2004, Salomeea a fost destituit si scos la pensie, locul acestuia fiind ocupat de Valentin Agapov, fostul sef al Politiei din Eforie Sud.

Anul 2004, cel mai bogat an pentru buzunarul lui Jipa

Incepand cu vara anului 2004, odata cu venirea noului sef, afacerile cvartetului Jipa-Balan-Agapov si Zodie, au inceput sa ia amploare prin intermediul lui Costica Zelca. Pentru a putea justifica banii murdari proveniti din santaj, camata, prostitutie si droguri, acesta a inchiriat intreg Satul de Vacanta pana la barierele de la intrarea in Statiunea Mamaia. Probabil ca multa lume si-a pus intrebarea cum au reusit acestia sa-si revendice intreg Satul de Vacanta. Conform sursei cotidianului nostru, cat timp chestorul Jipa inchidea ochii la afacerile mafiei petrolului, condusa cu mana de fier de catre Zelca, acesta avea cota parte din profit si toate mergeau bine.