Viitorul Cod al Constructiilor, ce reprezinta o culegere a tuturor actelor normative din sectorul constructiilor a reprezentat tema principala de discutii a Forumului Economic de Constructii "Construct Week"- manifestare conexa a Expozitiei Camex care s-a desfasurat ieri la sala de conferinte a Hotelului Bavaria Blu din statiunea Mamaia. Pe langa reprezentantii organizatorilor - compania ABplus din Iasi- manifestarea i-a mai avut ca participanti pe Dorina Isopescu, inspectorul sef al Inspectoratului General de Stat in Constructii, Niculae Ciocanel, inspectorul sef teritorial al ISC Constanta, Radu Cornescu, presedintele Ordinului Arhitectilor Dobrogea, Iulian Groposila, presedintele Patronatului IMM Constanta, precum si pe numerosi alti reprezentanti ai unor firme de constructii si de comercializare a materialelor de constructii.

Manifestarea a debutat cu prezentarea de catre Dorina Isopescu a viitorului Codex al Constructiilor, un compendiu de acte normative care va reglementa toate activitatile legate de sectorul constructiilor. Potrivit sefului Inspectoratului General de Stat in Constructii ideea elaborarii Codexului a pornit de la constatarea ca legislatia din domeniul constructiilor este foarte stufoasa si uneori defectuoasa, in sensul ca anumite aspecte cum ar fi certificatul de urbanism este suprareglementata in cuprinsul a doua acte legislative diferite. In plus, necesitatea elaborarii Codexului a decurs si din nevoia existentei unui singure culegeri de legi care sa reprezinte un indrumator legislativ nu numai pentru specialistii din acest domeniu, ci si pentru oricine doreste sa investeasca bani intr-o constructie, a adaugat Isopescu. Prin urmare, Inspectoratul General de Stat in constructii a decis ca este nevoie de acest Cod al Constructiilor care in mare parte reuneste reglementarile deja existente in acest domeniu, eliminand prevederile inutile sau care nu au o aplicabilitate practica. Dupa ce Codexul va intra in vigoare, toata legislatia anterioara din domeniul constructiilor va fi abrogata.

Eliminarea stagiaturii la arhitecti, contestata de OAR

Tocmai aceasta abrogare a legislatiei precedente aparitiei Codexului a suscitat puternice si vehemente reactii adverse din partea reprezentantilor Ordinului Arhitectilor. Astfel, arhitectii dobrogeni, ca si toti confratii lor din Romania, contesta dreptul ISC de a abroga legi si sustin ca aceste modificari legislative vor aduce prejudicii profesiunii de arhitect. Printre modificarile propuse de elaboratorul Codexului se numara si desfiintarea stagiaturii pentru arhitecti, masura cu care Ordinul Arhitectilor din Romania nu este de acord. Comparatia cel mai des folosita in disputa verbala dintre Dorina Isopescu si reprezentantii Ordinului Arhitectilor prezenti la forum a fost cea dintre medic si arhitect sau inginerul constructor. In timp ce medicul poate ucide un singur om, printr-o eroare facuta in timpul unei operatii, un arhitect sau un inginer constructor poate ucide sute de oameni daca in proiectul unei constructii in care se vor afla, dupa terminarea ei sute de persoane se strecoara o eroare grava, acea cladire putandu-se prabusi la un seism sau in alte situatii in care structura ei ar trebui sa reziste daca nu ar fi existat eroarea respectiva. In aceasta privinta arhitectii participanti la forum au afirmat ca in judetul Constanta exista multe cladiri cu precadere din categoria celor utilitare care au fost proiectate de neaveniti si care au toate sansele sa se darame la un cutremur de amploarea celui din 1977. La randul lui Niculae Ciocanel a precizat ca in cursul anului 2006 ISC Constanta a dispus sistarea executiei la mai mult de 300 de santiere de constructii din judetul nostru, datorita fie neconcordantei dintre proiect si modul cum au fost efectuate lucrarile, fie lucrarile sau materialele au fost deficitare din punctul de vedere ale calitatii. Aceste lucrari au fost reluate dupa remedierea deficientelor constatate de inspectorii ISC Constanta, a adaugat Ciocanel.