Cautare

3559 de rezultate pentru "inflatie 2009" (2.82 secunde)
Dar pentru ca rata dobanzii se calculeaza in functie de inflatie, bancile de la noi practica dobanzi de peste 6% la credite. ... Consilierul BNR a mai explicat ca dobanda mare practicata de bancile romanesti "este direct legata de o inflatie mare - de peste 7 procente".
Prognozele BNR indica pentru acest an o inflatie de 6,8%, dar se spera ca aceasta sa nu depaseasca in cele din urma 5%. ... In conditiile in care se estimeaza o inflatie conforma cu prognoza BNR, aceste depozite ar aduce beneficii de un procent peste aceasta.
Este greu sa explici populatiei ca o inflatie de 5%, adica tinta Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an, este ridicata, in conditiile in care au fost inregistrate in trecut cresteri ale preturilor de 320%", a expli-cat Vladescu, citat de Mediafax.
Mai concret, BNR anticipeaza o inflatie anuala la mijlocul lui 2007 de 4,3%, pentru ca spre finalul anului aceasta sa urce la 4,7%.
Potrivit acestuia, Slovenia a inregistrat in 2006 o inflatie de circa 2,6%, iar pentru 2007- 2008 reprezentantii Bancii Centrale estimeaza o inflatie de 2,7%.
Cel mai mare risc pentru atingerea tintei de inflatie propusa de BNR pentru finele lui 2007, de 4,6%, este cresterea intr-un ritm superior celui proiectat a castigurilor salariale, necorelata cu productivitatea muncii, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Banca centrala tinteste o inflatie la sfarsit de an de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.
Inflatie sub 3% Convergenta nominala mai presupune un nivel scazut al inflatiei.
¥inta de inflatie pentru acest an a fost fixata de Guvern si BNR la 4% plus/minus un punct procentual, iar banca centrala prognozeaza o inflatie de 3,7% calculata decembrie 2007/decembrie 2006.
"Suntem in an electoral si pomenile vor continua" Minea considera si ca in Romania exista o inflatie care nu este foarte clar anuntata.
Pentru anul viitor, BNR estimeaza o inflatie de 3,9%.
În luna martie, rata anuala a inflatiei s-a situat la 8,63%, un nivel mai ridicat, de 8,89%, fiind înregistrat în ianuarie 2006.Potrivit INS, avansul preturilor a fost determinat cu precadere de cele ale marfurilor alimentare, care au urcat cu 1,05%, în timp ce preturile serviciilor au influentat pozitiv inflatia, coborând cu 0,44%.La nivelul UE, cea mai ridicata inflatie a fost înregistrata în Letonia - 17,4%, urmata de Bulgaria - 13,4%, Lituania - 11,9% si Estonia - 11,6%.Cel mai redus nivel al inflatiei a fost înregistrat în Olanda - 1,7%, urmata de Portugalia - 2,5% si Germania - 2,6%.Rata anuala a inflatiei în Uniunea Europeana a scazut de la 3,8% în luna martie la 3,6% în aprilie.Inflatia din zona euro a încetinit la 3,3% în aprilie, de la nivelul record de 3,6% atins în luna anterioara.
Economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, si economistul ING, Vlad Muscalu, au declarat ca anticipeaza pentru mai o inflatie de 0,7%, ceea ce va conduce la o rata anuala de 8,68%.In acelasi timp, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta la o inflatie lunara de 0,4%, astfel ca rata anuala ajunge la 8,4%.Analistii intervievati sunt de parere ca preturile alimentelor si combustibilii stau la baza cresterii preturilor din luna mai."Principalii factori ai inflatiei din luna mai ar trebui sa fie alimentele si combustibilii, dar si deprecierea leului.
Romania a inregistrat in luna mai a sasea inflatie din Uniunea Europeana, la distanta mare de locurile patru si cinci pe care s-au clasat Islanda, cu 11,7% si Estonia, cu 11,4%.Energia, mancarea, transporturile si creditele pentru locuinte au contribuit cel mai mult la accelerarea anuala a inflatiei, cu 13,7% 6,4%, 5,9%, respectiv 5,7%.
Romania a inregistrat in luna mai a cincea inflatie din Uniunea Europeana, la distanta mare de locul patru pe care s-a clasat Estonia, cu 11,4%.
Romania a inregistrat in luna mai a cincea inflatie din Uniunea Europeana, la distanta mare de locul patru, pe care s-a clasat Estonia, cu 11,4%.
Prioritatea Bancii Nationale si a Ministerului Finantelor este respectarea tintei de inflatie si, in acest context, orice majorare salariala ar crea presiuni, a explicat Vosganian.
Analistii mizeaza pe o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara in sedinta de joi a boardului BNR, de la nivelul actual de 9,75%, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate.Astfel, principalele argumente pentru urcarea dobanzii cheie la 10% pe 26 iunie sunt cresterea economica puternica din primul trimestru, de 8,2%, alimentata de un exces de cerere peste nivelul estimat de banca centrala, majorarea preturilor administrate - la gaze, electricitate, dar si tutun - precum si avansul salariilor peste productivitatea muncii, mai spun economistii chestionati.Pe de alta parte, o eventuala urcare a dobanzii cheie ar avea in primul rand rol de semnal, pentru ancorarea anticipatiilor inflationiste, in conditiile in care efectul masurii s-ar vedea in piata dupa cateva trimestre, cand atat BNR, cat si analistii se asteapta ca inflatia sa revina pe o panta descendenta, mai subliniaza unii analisti.Cresterea preturilor administrate poate duce inflatia la 9,5% in iulie - DumitruEconomistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera, astfel, ca BNR va urca dobanda cheie la 10% - in conditiile in care perspectivele inflationiste s-au deteriorat in ultimele saptamani - si anticipeaza aparitia unui varf al inflatiei anuale in iulie, de 9,5%."O majorare a pretului gazelor cu 10% s-ar reflecta intr-un plus de 0,5 puncte procentuale al inflatiei lunare in iulie.
Sau cu Ucraina, unde anul trecut a avut loc o crestere a salariilor de 40% si o inflatie de 30%.
Boardul Fondului a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 cu 4,5 puncte procentuale in urma majorarii TVA de la 19 la 24%.
google-analytics.com