Via a anuntat un nou format de platforma PC x86, Pico-ITX, si cu aceasta ocazie a lansat o placa de baza compatibila care, de altfel, este si cel mai mic model construit vreodata, 10x7,2 cm.

Placa de baza poarta denumirea VT6047, suporta memorii DDR2 SO-DIMM (modelele reduse pentru notebook-uri), dispune de cate un conector SATA si PATA, patru porturi USB si un chip grafic VIA Unichrome.

Platforma este construita in jurul procesoarelor VIA-C7 sau Eden recunoscute pentru cantitatea de energie consumata foarte redusa si evident printr-un nivel al caldurii degajat la fel de mic. Insa prea performante din pacate nu sunt, dar nu acesta este principalul avantaj al platformelor reduse ca dimensiuni, ci in primul rand pretul, iar apoi pentru economia de energie electrica. Pretul unui sistem complet echipat se va situa in jurul a 300-500$ in functie de configuratie.

Via este recunoscuta ca o companie care promoveaza formate reduse, asa cum a fost cazul si celui Nano-ITX ale carui dimensiuni sunt de doua ori mai mari decat ale celui Pico-ITX. Sa nu uitam si de predecesorul lui Nano-ITX, Mini-ITX, un alt format redus al platformelor x86.