Broadcasting Board of Governors (BBG), agentia americana care administreaza programele informative finantate de autoritati, precum Voice of America, a anuntat ca va elabora un sistem tehnic care sa combata programele de cenzura a internetului aplicate in tari precum China si Iran.
Reprezentantii BBG au declarat ca sunt pe cale sa finalizeze un sistem tehnic de "distributie prin posta" (FOE - Feed over e-mail), capabil sa transforme servicii postale populare precum Gmail, Yahoo! mail sau Hotmail in canale de transmitere a informatiilor.
"Este un sistem puternic, dar inca nu este gata sa intre in teste, in versiune beta. Nu am ajuns inca la acel stadiu, dar exact la asta lucram", a declarat Ken Berman, reprezentant al BBG.
Sistemul FOE utilizeaza la randul sau alte sisteme de criptare a serviciilor de mesagerie gratuite pentru a crea retele de transmisie a informatiilor care se gasesc online, a mai explicat Berman.
"Anumite autoritati blocheaza informatiile. Echipa mea incearca sa creeze instrumentele necesare pentru a invinge cenzura", a mai spus reprezentantul BBG.
Cand acest nou sistem va fi gata va fi testat in China si Iran.
"China este modelul sau etalonul cenzurii pe internet", a mai spus Berman.
BBG administreaza programe informative finantate de autoritatile americane, precum Radio Free Europe, Radio Free Asia, Voice of America si Middle East Broadcasting Network.