Solid State Drive sunt acele unitati de stocare ce pastreaza informatia pe chip-uri de memorie flash si nu pe discuri magnetice ca la obisnuitele harddisk-uri. Daca anul trecut SSD-urile nu reprezentau o amenintare la adresa harddisk-urilor datorita capacitatii de pana la 16 GB, situatia se schimba, iar primele luni ale anului au adus o serie de prezentari si lansari ale unor produse care incep sa intereseze.

In momentul de fata domeniul culmineaza cu un model cu capacitatea de 160 GB de la Adtron oferit pe interfetele SATA si ATA. Producatorul se lauda ca unitatile ating viteze de citire de pana la 70 MB/s si 60 MB/s pe interfata ATA si ceva mai mici pentru cea SATA: 65MB/s, respectiv 55MB/s. Daca ratele de transfer se dovedesc a fi si practice aceasta ar insemna un alt record in domeniu, actualele modele abia daca ating jumatate din valorile specificate de Adtron. Unitatile sunt oferite in format 2.5" cu o grosime de 9.6mm, au un consum de maximum 1.25A la o tensiune de 5V si o perioada de utilizare de pana la 250.000 de ore.

Unitatile SSD au ca principale avantaje in fata harddisk-urilor o rezistenta sporita la socurile mecanice, consum foarte scazut de energie electrica, timpi de acces de ordinul nanosecundelor si nu a milisecundelor ca in cazul stocarii pe discuri magnetice, dar si temperaturi de functionare cuprinse intre 0 si 70 de grade. De asemenea, SSD-urile sunt hot-swapable, adica pot fi scose din sistem chiar si cand acesta este pornit, au un nivel de zgomot aproape nul si nu prezinta probleme de compatibilitate cu actualele controllere ale placilor de baza. Dezavantajul major il reprezinta ratele de transfer reduse care in general sunt cuprinse intre 15 si 30 MB/s, dar poate Adtron a rezolvat acest impediment. Sa nu uitam si de pretul acestor echipamente. Pentru o unitate cu capacitatea de 32GB pretul mediu se situeaza peste 500$, dar tehnologia este inca la inceput si ca orice noutate costurile de productie sunt ridicate.

Este posibil ca pe viitor sa asistam la o schimbare a principalilor jucatori din domeniului stocarii. Daca acum vorbim de Seagate si Western Digital, in cativa ani, alaturi de ei se pot alatura sau poate chiar ii vor inlocui A-Data, Kingmax, PQI, SanDisk etc.