Este bine cunoscuta lupta dintre AMD si Intel pe toate cele trei segmente de procesoare: desktop, mobile si server; lupta care incepe cu mult inaintea lansarii efective a unor familii concurente de produse. AMD a publicat saptamana trecuta rezultate obtinute intr-o aplicatie de testare de catre viitoarea familie de procesoare de server, Barcelona. Astfel, in POV (aplicatia de test), o configuratie de patru procesoare Barcelona, fiecare avand patru nuclee, a raportat un scor de 4000 de puncte.

L-a putin timp Intel a raspuns in acelasi mod, cu un scor in POV de aproape 5000 de puncte. Valoarea a fost obtinuta pe un sistem cu opt procesoare, nu 16 ca in cazul AMD, bazate pe tehnologia Core. La baza sistemului au stat doua procesoare denumite Clovertown care ascund fiecare cate patru nuclee. Acestea fac parte din familia de procesoare de server Xeon ce au fost lansate in noiembrie 2006.

AMD Barcelona face parte din viitoarea familie de procesoare a companiei care se asteapta a fi lansata spre sfarsitul verii. Procesoarele vor fi primele cu patru nuclee puse sub acelasi strat de siliciu. Pana acum, o configuratie quad-core se obtinea prin alaturarea a doua pastile cu doua nuclee.

(www.theinquirer.net)