Un subiect intens discutat in IT tine de drepturile de autor asupra proprietatii intelectuale. Practic, discutam de copierea ilegala de melodii, filme, programe, etc., pe si de pe un calculator pe altul. De exemplu, dupa legile actuale, este interzis sa iti faci o copie pe harddisk al unui film HD de pe un disc cumparat. Daca se salveaza pe calculator se numeste ca ai incalcat drepturile de autor, la fel ca si cum ai fi copiat ilegal filmul de pe Internet, aspect care deranjeaza foarte multi utilizatori.

Situatia se complica si mai mult in zilele noastre cand dorim sa rulam filmul pe mai multe echipamente compatibile. Poate cineva vrea sa isi transfere pe un player portabil cu harddisk filmul tocmai achizitionat. A platit pentru el deci, teoretic, are dreptul sa il vada unde si cum vrea, insa legile ii interzic sa il copieze pe un iPod Video, de exemplu.

Organizatia care se ocupa cu drepturile de copiere a materialului digital, Advanced Access Content System Licensing Administration (AACS LA), lucreaza la un sistem care va oferii utilizatorilor drepturi mai multe asupra materialului achizitionat legal. Teoretic, protocoalele care vor fi suportate de standardele HD (HD-DVD si Blu-ray) vor permite copierea in reteaua de acasa a filmelor sau pe alte echipamente multimedia.

Totusi, nu se cunosc exact drepturile pe care le vor avea clientii asupra materialului digital achizitionat, se cunoaste doar faptul ca se lucreaza la un sistem mai lejer si atat. Un pas fusese facut in prealabil de organizatia HD-DVD care avea in planuri reducerea restrictiilor, insa se pare ca nu s-a concretizat nimic.

(www.dailytech.com)