O noua platforma Centrino a fost lansata ieri de Intel, dupa cateva luni de asteptare si prezente timide ale unor poze cu notebook-uri bazate pe aceasta. In cei patru ani de activitate pe piata, tehnologia Centrino a dispus de trei generatii de procesoare (platforme), iar acum a venit randul celei de-a patra.

Santa Rosa este construita in jurul unei placi de baza motorizata de chipset-ul Intel PM965 + Intel ICH8M ambele, versiuni mobile ale modelelor desktop. Procesorul, denumit Merom, este practic un Core 2 Duo si lucreaza cu placa de baza printr-un Bus de 800 MHz si nu 667 MHz ca la platforma precedenta. Este construit pe 65nm si dispune de doua noi tehnologii de reducere a consumului: Enhanced Intel Deeper Sleep si Super Low Frequency Mode.

Pentru ca platforma sa corespunda standardelor Centrino trebuie ca notebook-ul sa fie dotat cu card de retea wireless. Pot fi folosite si versiunile anterioare de carduri de retea, dar Intel recomanda noul modul Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN Draft-N care poate lucra in modurile 802.11 a/b/g si Draft-N, adica pana la maximum 300 Mbps.

Ca subsistem video, Intel recomanda chip-ul grafic integrat in chipset, GMA X3100, tactat la 500 MHz si corespunzator standardelor Windows Vista.

O facilitate interesanta este Intel Turbo Memory care permite producatorilor de notebook-uri sa integreze pe placa de baza memorie Flash NAND pentru reducerea timpilor de acces la datele de pe harddisk, dar si consumul de curent.