Se pare ca deja invechitul standard DVD nu si-a dat ultima suflare. Intr-o incercare de revigorare a tehnologiei, compania englezeasca New Medium Enterprises propune un mediu optic capabil de stocarea a maximum 20 GB de date pe un singur disc. Tehnologia are la baza nu mai putin de patru straturi semitransparente pe care vor fi pastrati bitii.

Mediile sunt denumite VMD (versatile multilayer disc) si fiecare din cele patru straturi are o capacitate de 5 GB, putin mai mult decat cei 4.7 ai unui DVD normal. Raza laser este aceeasi doar ca, mai mult ca sigur, mediile optice nu vor fi citite de actualele unitati DVD, adica cei care vor dori sa beneficieze de pe urma tehnologiei VDM vor trebui sa scoata bani in plus din buzunar. Daca un utilizator va face upgrade la DVD-ul din dotare, fie ca este player, fie ca este unitate DVD-RW, va avea de ales intre tehnologia VDM si noile HD-DVD si Blu-Ray. Mai exact, va avea de ales dintre o tehnologie de generatie veche si unele de viitor.

Sansele de reusita si impunere pe piata a VDM-ului nu par a fi prea mari. Deja casele de productie de la Hollywood si-au ales reprezentantul dintre cei doi jucatori HD, iar aparitia unui al treilea inseamna prea mult. In alta ordine de idei, mediile optice multi-strat sunt foarte scumpe. Ne putem uita chiar si la cele DVD Dual Layer care sunt de cel putin 5 ori mai scumpe decat cele normale. Intrarea pe piata a unuia cu patru straturi poate fi facuta, dar cu siguranta nu la un pret acceptabil.

Initiativa nu e una rea, insa vine cam tarziu, deja cand razboiul HD-DVD - Blu-Ray e in mare desfasurare si nu pare ca se va sfarsi prea curand.

(www.dailytech.com)