Definitia bannerului vertical este mai mult decat simpla, chiar banala: Vertical Banner = banner cu latimea de 120 pixeli si inaltimea de 240 (400, 600 etc). Ce se ascunde insa in spatele acestui format aparent cuminte?

Bannerul verical sau skyscraperul cum mai este el denumit este o prezenta si veche si noua in acelasi timp pe esichierul publicitatii pe Internet. Aparitia sa a fost determinata de trei importanti factori:

- gasirea unor noi spatii si formate publicitare (in contextul in care bannerul full 468x60 - cel orizontal, era deja uzat moral)

- necesitatea existentei unor formate mai generoase din punct de vedere al suprafetei si formei bannerului (un skyscraper 120x400 are o suprafata cu 70% mai mare decat un fullbanner)

- posibilitatea captarii atentiei mai eficace decat prin fullbanner.

Ultimul factor este si cel mai important: skyscraperele sunt pozitionate fie pe stanga, fie pe dreapta, dar de regula langa textul sau articolul sau zona de continut real a paginii web. Motiv pentru care si ratele de click sunt mai mari, mesajul publicitar situandu-se langa text. Aparitia ulterioara a rectangle boxului (format despre care am mai povestit si care poate fi gasit cu usurinta in arhiva) este o continuare fireasca a preocuparii editorilor de a gasi cele mai bune si mai "clicaite" formate.

Dimensiunile skycraperelor variaza: 120x240, 120x400, 120x600, sau chiar 160x600 sau 300x600. Indiferent de dimensiune, pozitionarea cea mai eficienta este: jumatate din inaltimea sa in primul ecran vizibil, jumatate in cea de-a doua, preferabil langa text. In acest fel, utilizatorul are sansa maxima sa vada mesajul advertiserului o parte semnificativa din timpul petrecut in fata ecranului, indiferent daca face scroll sau nu (paginile mai lungi de doua ecrane sunt mult mai rare statistic vorbind). Pe de alta parte, exista si temerea advertiseului ca in top position (fie full banner fie leaderboard) poate fi amplasata o macheta concurenta, care "va umbri" impactul skyscraperului in pagina.

Acest lucru ramane de vazut, cel putin pentru campaniile de produs care urmaresc rate de click cat mai mari, temerea fiind lipsita de orice relevanta.

O alta intrebuintare mai noua a acestui format este sticky-ad-ul. Si despre el am mai vorbit, asa ca facem o ultima remarca: formatul trebuie sa se subordoneze strategiei si obiectivelor campaniei cu pricina.