ATI, sau mai bine zis AMD, se pregateste de lansarea unei noi generatii de chip-uri grafice ascunsa sub numele generic R600 sau, in forma sa comerciala, seria X2000. Evenimentul are mari sanse sa aiba loc in cadrul targului anual CEBIT ce se va desfasura la jumatatea lunii martie la Hanovra, in Germania. Ca de obicei, initial vor fi lansate doua modele high end care vor avea in terminatia numelui XTX si XT. Daca tinem cont de precedentele lansari, cel mai probabil ca primele modele vor fi denumite X2800XTX si X2800XT. Imagini ale modelului de top au aparut deja pe Internet, si din cate se vede si din poza, vom asista la aparitia cele mai lungi placi video din istorie, peste 31 cm lungime in varianta OEM, respectiv 24 cm in varianta Retail. Seria R600 este prima de la AMD cu suport nativ pentru instructiunile DirectX 10 introduse de Windows Vista. NVIDIA, principalul concurent al AMD pe domeniul chip-urilor grafice, ofera deja suport pentru noul API al Vista prin intermediul seriei GeForce 8.

Din punct de vedere tehnic, R600 va fi un adevarat monstru cu 1GB de memorie GDDR4 tactati undeva intre 2.0 si 2.4 GHz care vor comunica cu nucleul grafic pe un canal de 512 biti, oferind astfel o latime de banda maxima de 153.6 GB/s. Lungimea placii nu este una arbitrara ci s-a ajuns la aceste dimensiuni datorita complexitatii chip-ului R600 ce contine 64 de procesoare de pixel/vertex, dar si a canalului de 512 biti prin care comunica cu memoria.

Daca cei 31 cm ai PCB-ului nu impresioneaza, cantitatea de putere necesara unei singure placi cu siguranta o va face. La cei peste 240W consumati, versiunea XTX va fi cea mai gurmanda placa video aparuta pana acum, iar daca se va apela la o configuratie CrossFire (doua placi pe acelasi sistem) valoarea se va dubla. Daca tinem cont ca AMD lucreaza la facilitatea de a putea monta patru astfel de placi grafice pe un sistem, deja sursele de 1000W, prezentate anul trecut la targurile internationale, nu mai par fanteziste.

In poza se poate vedea modelul R600 XTX comparat cu un reprezentant al clasei medii (X1600XT) ale carui dimensiuni ale PCB-ului pot fi considerate normale.