AMD a lansat sub titulatura oficiala primul chipset pentru procesoarele Intel. Chiar daca rivalitatea dintre cei doi producatori de procesoare este una dintre cele mai renumite din industria IT, asta nu ii impiedica pe cei de la AMD sa anunte Radeon Xpress 1250, chipset-ul care suporta toate procesoarele Intel sub format LGA775.

Nu se poate spune cu exactitate daca in urma cu un an sau mai mult, AMD a planuit o astfel de mutare, dar mai plauzibil pare ca acest proiect sa fie unul 100% ATI. Se stie ca anul trecut AMD cauta achizitionarea unui mare producator de chip-uri grafice, iar intamplarea face ca si NVIDIA, si ATI aveau ca proiecte chipset-uri pentru platforme Intel. Cum NVIDIA nu a cedat, ATI a fost cumparata de AMD si asa s-a ajuns la paradoxul ca cea din urma sa motorizeze placi de baza pentru procesoarele rivalului de moarte Intel.

Noul chipset are la baza nucleul RS690 si integreaza controler-ul grafic Xpress 1250 ce ofera suport pentru decodarea materialului video MPEG-2, respectiv H.264 corespunzator filmelor in format HD, insa nu si la rezolutia sa maxima 1080p. Printre alte facilitati, chipset-ul dispune de un canal PCI Express x16, suport pentru memoriile DDR2 cu viteze de tact de pana la 800 MHz, 10 porturi USB si patru canale SATA II.