Lenovo, compania care a cumparat divizia de notebook-uri si desktop-uri de la IBM, recheama de pe piata 205.000 de acumulatori de laptop datorita unui defect care poate cauza auto-incendierea lor. Notebook-urile afectate au fost vandute in perioada noiembrie 2005 - februarie 2007 la care Lenovo va inlocui gratuit acumulatorii din dotare. Modelele in cauza fac parte din urmatoarele serii ThinkPad: R60, R60e, T60, T60p, Z60m, Z60m, Z61e, Z61m, si Z61p. Din cei peste 200.000 de acumulatori, aproape jumatate se afla pe teritoriul Statelor Unite, iar restul sunt raspanditi in intreaga lume.

Acumulatorii suspectati de probleme au fost fabricati in China de Sanyo, care se alatura astfel unui club "select" inaugurat anul trecut de Sony. Japonezii de la Sanyo au ripostat rapid declarand ca, spre deosebire de cazul Sony, incendierea acumulatorilor proprii este cauzata de factori externi si nu datorita unei greseli de proiectare. Cu toate acestea, Sanyo sa alaturat Lenovo in procesul de inlocuire a bateriilor, cu sau fara defecte, din seria mai sus amintita, declarand ca pe primul plan se afla siguranta utilizatorilor.

Problema acumulatorilor care fie iau foc, fie explodeaza, este una cunoscuta si larg dezbatuta, dupa ce Sony a fost in prim planul presei aproape tot anul trecut confruntandu-se cu o situatie similara. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2006, Sony retrasese sau schimabse de pe piata peste 10 milioane de acumulatori care puteau exploda in anumite conditii speciale. In cazul Sony, nu au fost afectate doar notebook-urile proprietare ci, fiind unul dintre principalii furnizori de pe piata, majoritatea producatorilor a avut de suferit. Tot scandalul a provocat pierderi pentru Sony de peste 400mil $.