Proba olimpica de aruncare a sulitei va fi sarbatorita de Google printr-un logo special, dintr-o serie de 17 creatii inchinate Jocurilor Olimpice de la Londra.
Seria de logo-uri speciale ale Google, inchinate Jocurilor Olimpice de la Londra continua, luni, printr-o imagine care celebreaza aruncarea sulitei, proba destinata atat femeilor cat si barbatilor.
Proba olimpica de aruncare a sulitei dateaza inca din timpul Jocurilor Olimpice antice, fiind o proba a decatlonului.
Ulterior, sportul a fost preluat intai de romani, apoi de statele gemanice, pentru ca sa fie desavarsit in zona nordica a Europei, europeanii stabiliti aici realizand o adevarata scoala de aruncare a sulitei prin introducerea unui procedeu rational de apucare de mijloc precum si purtarea acesteia, pe timpul elanului, deasupra umarului.
Ca urmare a invataturilor nordice, un suedez, Eri Lemming, este cel care stabileste primul record mondial omologat, in 1912, cu un rezultat de 62.31 metri.
Proba olimpica de aruncare a sulitei se efectueaza printr-un mecanism de azvarlire a sulitei, care are 2.5 metri, pe deasupra umarului. Aruncarea propriu zisa are loc dupa ce, in prealabil, atletul isi ia un elena liniar prin alergare, ce se realizeaza pe o pista cu o lungime minima de 30 de metri si o latime de 4 metri.
Date fiind aceste reguli atletii au reusit sa arunce sulita pe distante extrem de mari, ajungandu-se si, chiar depasindu-se, suta de metri. Din 1996 insa, modelul sulitei a fost schimbat, prin modificarea centrului de greutate al acesteia, astfel incat aruncarile au devenit cu 10% mai scurte.
Acelasi lucru s-a petrecut si in cazul femeilor, in 1999, distanta aruncata de catre atlete scazand de la aproximativ 80 de metri, la doar 75.
Cu toate acestea, au existat sportivi care au reusit sa depaseaca barierele, stabilind recorduri de aproape 100 de metri in cazul barbatilor, in 1996 cehul Jan Zelezny stabilind un record mondial de 98.48 de metri. In cazul Jocurilor Olimpice, recordul este de doar 90.57 metri, fiind stabilit in 2008 de catre norvegianul Andreas Thorkildsen.
In cazul femeilor, cubaneza Osleidys Menendez a stabilit, in 2004, recordul olimpic, cu o aruncare de 71.53 metri. Recordul mondial ii apartine sportivei 2008 Barbora Spotakova, din Cehia, care a aruncat 72.28 metri.