Dupa cum putem observa cu totii, tehnologia evolueaza de la o zi la alta, iar gadget-urile si device-urile incep sa arate din ce in ce mai bine, sa aiba din ce in ce mai multe functii si sa ne ademeneasca din ce in ce mai mult de pe rafturile magazinelor de specialitate.
Regula este valabila mai mult sau mai putin pentru orice dispozitiv pe care il avem si pe care am vrea sa il schimbam sau pentru unul nou pe care ni-l dorim si urmeaza sa il cumparam. Televizorul este si el un bun exemplu al progresului tehnologic.
Dar cum facem sa ne bucuram pe deplin de aceasta tehnologie de ultima generatie fara prea mari batai de cap?
Raspunsul pare simplu: cumperi un televizor, il instalezi si "savurezi" cat mai multe scandaluri politice sau mondene in fiecare zi. Ideea e ca, daca vrei sa urmaresti si altceva, lucrurile se complica putin si ar fi bine sa parcurgi acest ghid practic inainte de a porni la cumparaturi.

1. Buget
Probabil ca multi vor fi tentati sa afirme ca discutia legata de bani ar trebui lasata la sfarsit, dupa ce ne dam seama ce device ne dorim, ce vrem sa facem cu televizorul si daca ne trebuie sau nu anumite functii. Nimic mai adevarat, dar ce pacat ca la ora actuala ofertele sunt atat de multe, incat daca pleci la drum fara cateva lucruri stabilite dinainte risti ori sa te invarti in cerc, ori sa iti iei o mare teapa. Cum altfel s-or fi vandut televizoare de sute de milioane care nu erau nici macar HD?...
Si de regula, cand vrei sa-ti schimbi "batranul din sufragerie", cam pleci de la intrebarea: Cat sunt dispus sa cheltuiesc/investesc? Suma nu trebuie sa fie una batuta in cuie si normal ca mai poate suferi unele mici modificari pe parcurs, dar macar trebue sa stii ce sa cauti in functie de banii alocati. In felul acesta se pot evita situatii de genul in care ajungi sa faci credit pentru un televizor de care de fapt nu ai nevoie, luat la un pret umflat cu pompa numai pentru ca te-ai lasat convins de reprezentantul de vanzari care il prezinta drept cel mai bun din toata galaxia.
Sa fim foarte bine intelesi: nu tot ce e extraordinar de scump e neaparat si extraordinar de bun sau de nou si, pe langa asta, poate sa fie total nepotrivit pentru nevoile fiecaruia.

2. Diagonala
Odata marja de pret stabilita, putem trece la urmatorul aspect: diagonala, un factor destul de important atunci cand vrem sa ne hotaram asupra unui televizor. Trebuie avut in vedere faptul ca o diagonala mai mare nu inseamna neaparat o imagine mai buna, dar de cele mai multe ori corespunde unui pret mai ridicat.


Inainte de a lua o decizie, trebuie sa va hotarati unde veti amplasa televizorul (cat de mare e camera) si la ce il veti utiliza (continut digital, HD, Full HD sau analog). Practic, degeaba cumparam un televizor de 55 de inci daca urmarim semnal analog de la mai putin de 2 metri. Rezultatul va fi o imagine comparabila cu cea de pe casetele VHS cu filme de pe vremea bunicilor, indiferent cat de scump a fost televizorul.
Majoritatea specialistilor iau in considerare distanta pana la televizor atunci cand recomanda o diagonala, pentru a evita obosirea ochilor, durerile de cap sau imaginile de slaba calitate. Asadar, cand alegem o diagonala trebuie sa stim exact unde vom amplasa televizorul, la ce distanta de locul din care vom privi si la ce inaltime sau unghi.
Mai jos aveti un tabel cu principalele diagonale comercializate, precum si distantele recomandate pentru vizionare (exprimate cu aproximatie, drept o medie intre recomandarile producatorilor si cele ale comerciantilor):
Ar fi indicat ca pozitia sa va permita sa priviti aproape perpendicular pe imagine si ar fi bine ca lumina, fie ea artificiala sau naturala, sa nu bata direct in ecran, pentru a evita reflexiile neplacute (mai ales la televizoarele cu ecran lucios - glossy).
Dupa ce ati luat in calcul toate aceste aspecte, daca aveti spatiu suficient si va incadrati in buget, va puteti orienta spre o diagonala ceva mai mare. Oricum, dupa o saptamana de utilizare, credeti-ne pe cuvant, orice ecran o sa vi se para mult mai mic decat la prima vedere.

3. Tehnologia panoului
Alegerea tehnologiei de afisare a imaginii este extrem de importanta, pentru ca aici se face diferenta dintre un client perfect multumit si unul dezamagit de noua sa achizitie. Datorita progresului tehnologic nu putem discuta despre device-uri proaste, dar nici perfecte. Cu toate acestea, un anumit tip de televizor se poate mula mai bine pe nevoile specifice ale unui anumit user.
La ora actuala, pe piata din Romania oricine vrea sa isi schimbe vechiul televizor are de ales intre ecrane LCD, LED si plasma.
Inainte de a discuta diferentele, trebuie sa lamurim faptul ca LCD-ul si LED-ul utilizeaza in mare parte aceeasi tehnologie de afisare a imaginii, diferenta principala constand in modul de iluminare: CCFL (cold-cathode fluorescent lamps adica lampi fluorescente sau mai popular neoane) si respectiv LED-uri. In piata domneste confuzia ca imaginea televizoarelor LED ar fi afisata datorita unor "beculete colorate", ceea ce este perfect gresit, explicatie care se poate atribui mai degraba ecranelor de tip OLED (mult mai scumpe si care urmeaza sa fie lansate pentru televizoare).

LCD
Avantaje:
- pret redus si posibilitatea de a obtine cel mai bun raport calitate/diagonala/pret
Dezavantaje:
- tehnologie usor invechita, nu se mai fabrica
- contrast si luminozitate ceva mai scazute
- unghiuri slabe de vizualizare
- blacklight bleeding pronuntat la unele modele
- consum mai mare de curent fata de LED

LED
Avantaje:
- tehnologie mai noua
- cel mai mic consum de energie
- design futurist si dimeniuni reduse atat pentru rama cat si grosimea efectiva a TV-ului
- luminozitate si contrast usor superioare fata de LCD
- timp de raspuns mai bun fata de LCD
- durata de viata superioara
Dezavantaje:
- pretul ridicat
- culori suprasaturate la unele modele, necesita calibrare
- prezenta blacklight bleeding-ului la majoritatea modelelor

Plasma
Avantaje:
- cel mai bun timp de raspuns
- culori naturale
- nivel de contrast superior si negru uniform
- preturi mai bune decat in cazul LED-urilor
- unghiuri superioare de vizualizare
Dezavantaje:
- cel mai mare consum de energie
- emana cea mai multa caldura
- sunt disponibile doar in variante de la 40 de inci in sus
- luminozitate scazuta
- design, dimensiuni si greutate mai mari decat in cazul LED-urilor
- perioada de viata usor mai redusa
Daca la LCD-uri sau Plasme treaba e destul de simpla, LED-urile se impart in ceva mai multe categorii. In functie de numarul si modul de amplasare a ledurilor, avem:
- Edge lit LED fara local dimming: LED-urile sunt dispune pe marginea televizorului si lumineaza toate la fel tot timpul (cea mai slaba varianta de LED, similara in performante cu LCD-ul)
- Edge lit LED cu local dimming: LED-uri tot pe margine dar pot fi controlate pe zone in functie de imaginea afisata
- Full Array LED fara local dimming: LED-urile acopera intreaga suprafata a televizorului dar lumineaza toate la aceeasi intensitate
- Full Array LED cu local dimming: LED-urile dispuse uniform pe intreaga suprafata si cu posibilitatea de a controla intensitatea luminii pe zone (pana nu demult cea mai buna varianta de LED)
- LG Nano Full LED: o varianta imbunatatita a Full Array LED cu local dimming in care peste leduri a fost introdus un film cu nano orificii proiectate in asa fel incat fiecare LED sa lumineze perfect perpendicular si astfel se creaza o uniformizare si o eficientizare a luminozitatii, un contrast superior si un negru mai uniform.
(va urma)