It.bzi.ro : Google a creat primul creier artificial, capabil de invatare

Eforturile unei echipe de cercetatori, angajati la celebrele laboratoare Google X Labs, au dat rezultate remarcabile in directia crearii primului creier artificial, capabil sa invete din propriile experiente.
Cunoscuti mai degraba pentru inventarea autoturismelor care se conduc singure si ochelarii inteligenti Google Glasses, cercetatorii de la Google X Labs lucreaza la inca un proiect extrem de ambitios, ce incearca crearea unei replici virtuale pentru creierului uman, capabila de invatare.
Pentru scopul propus, cercetatorii au recurs la crearea unei retele neurale artificiale, folosind unsistem de calcul inzestrat cu nu mai putin de 16000 procesoare interconectate si software experimental specializat. Prototipul rezultat a fost conectat apoi la retea si lasat liber pe internet, urmand ca echipa de cercetatori sa monitorizeze rezultatele si comportamentul sau.
Printre altele, in cadrul experimentului reteaua neurala a invatat sa identifice poze cu pisici, extrase cu mare acuratete dintr-o colectie de peste 10 miliarde de miniaturi create folosind filmulete de pe YouTube. Rezultatele par sa suporte teoriile biologilor, care sugereaza ca neuronii din creier au o abilitate innascuta pentru identificarea de obiecte specifice.
Cu adevarat remarcabil este faptul ca cercetatorii nu au oferit niciodata indicii retelei neurale, care sa dezvaluie exact ce anume ar trebui sa gaseasca. Sistemul a inventat in mod independent "conceptul de pisica", fara interventie din exterior.