ZF.ro: Facebook s-a prabusit cu 11% pe bursa, in a doua zi de tranzactionare. Zuckerberg pierde peste 2 mld. de dolari din avere in doar 3 zile

Actiunile Facebook s-au prabusit in prima zi de tranzactionare a saptamanii, fara sprijinul subscrierilor din partea companiei, provocand investitorilor pierderi de pana la 25%, scrie Reuters.
Titlurile retelei de socializare s-au depreciat cu 11% luni pe bursa Nasdaq, fiind chiar cu pana la 25% sub maximul atins in timpul sedintei de vineri, cand au fost cotate la 45 de dolari. Actiunile Facebook au inchis ziua de luni la pretul de 34 de dolari, diminuand valoarea de piata a companiei cu circa 10 miliarde de dolari, de la nivelul de 104 miliarde de dolari stabilit vineri.
Volumul tranzactiilor a fost urias si in sedinta de luni, circa 180 de milioane de actiuni schimbandu-si proprietarii, titlurile Facebook fiind de departe cele mai lichide din piata. Recordul volumelor a fost atins vineri, cand 580 de milioane de actiuni Facebook au fost transferate in total.
Declinul Facebook este cu atat mai ingrijorator cu cat piata Nasdaq a inregistrat un avans de circa 2 procente iar celelalte companii IT cotate pe aceasta platforma au inregistrat aprecieri, cu un avans de 4,3% pentru Apple si de 2% pentru Amazon.
Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.
In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.
Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionare sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.
Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.
Surse din piata sustin ca banca de investitii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice initiale, a fost nevoita sa cumpere actiuni vineri pentru a apara nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.
Averea lui Mark Zuckerberg a scazut peste weekend cu 2,2 miliarde de dolari, la 17,1 miliarde de dolari, conform Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg.