It.bzi.ro: Cum sa ne alegem parolele. Pas cu pas

Alegerea unei parole este o chestiune de imaginatie, de imbinare a unor cifre si a unor litere astfel incat sa fie foarte greu de ghicit. Cele mai obscure parole sunt si cel mai greu de spart.
Fara dar si poate, in ziua de astazi este o provocare serioasa sa ne amintim parolele tuturor conturilor pe care le detinem. Asadar, ce ar trebui sa facem?

Marimea conteaza

Lungimea parolei conteaza. Cu cat adaugam mai multe litere sau cifre, probabilitatea de a exista o alta parola la fel scade. Atentie insa, un sir lung de litere si cifre este dificil de tinut minte. Bineinteles, degeaba alegem o parola lunga daca este usor predictibila. Spre exemplu, LadyGaga nu reprezinta o parola sigura pentru nimeni si nici 1234567890, chiar daca are zece caractere. De altfel, ultima combinatie precizata se numara printre primele incercari ale unui hacker atunci cand incearca sa sparga un cont. De asemenea, nici password1234 nu este o alegere tocmai fericita.
Parolele nu ar trebuie sa contina cuvinte pe care le gasesti usor in dictionar, si nici inlocuirea literelor cu cifre nu prea e indicata (exemplu o cu 0). O parola usor de tinut minte si greu de ghicit trebuie sa aiba legatura cu scopul contului pe care il utilizam. Este de preferat sa evitam sa ne scriem parolele, este posibil sa ni le gaseasca cineva. Parolele de genul GdzIQaZyVaFgbh7dlu46 sunt extrem de greu de ghicit, insa nu sunt recomandate pentru conturile utilizate zilnic pentru ca nu pot fi folosite din memorie, ci doar cu copy/paste.
Cei care aleg sa foloseasca o fraza, un motto sau o propozitie pe post de parola sunt inspirati. Acestea sunt si parole lungi si usor de retinut, cu conditia ca mottoul sa nu fie prezent peste tot prin scrierile lor.