Victor Ponta cere suspendarea aplicarii tratatului international ACTA si pornirea unei dezbateri publice

Presedintele PSD, Victor Ponta, a cerut Guvernului sa explice de ce a semnat ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agremeent), tratatul international care ar putea reduce din libertatile internautilor, fara o dezbatere publica.
Ponta a scris pe profilul sau de Facebook ca in momentul cand partidul sau va ajunge la guvernare, "ma oblig sa suspend aplicarea ACTA, pana ce nu va avea loc o dezbatere publica. Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL".
Intr-un al doilea post pe reteaua de socializare, Ponta a dat mai multe detalii prietenilor sai virtuali despre tratatul ACTA si implicatiile acestuia.
"- ACTA ii forteaza pe furnizorii de internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
- ACTA risca sa aiba implicatii grave generate de faptul ca nu reuseste sa stabileasca un echilibru intre protectia drepturilor de proprietate intelectuala si apararea drepturilor fundamentale ale societatii, ca intreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informatie si cultura si viata privata.
- Parlamentul European a subliniat deja, in cadrul unui studiu asupra Acordului, aspectele problematice ale acestuia, inclusiv cele de natura juridicam, mentionand ca este dificil de stabilit care sunt avantajele semnificative pe care ACTA le ofera cetatenilor UE in plus fata de cadrul international existent.
- ACTA iti propune sa creeze o noua institutie, "Comisia ACTA", fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transprenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale"

Mai multe despre ACTA

Tratatul comercial international ACTA a pornit ca un document care dorea sa reglementeze contrafacerile, dar s-a extins si in domeniul drepturilor de autor si al internetului. In viitor, daca tratatul va fi aprobat si pus in practica in Parlamentul European, in urma votului care va avea loc in iunie, se vor putea face controale la aeroporturi pentru a se verifica licentele softurilor, furnizorii de internet vor avea obligatia de a urmari traficul clientilor si anumite descarcari dubioase, putand aplica sanctiuni.
Romania, impreuna cu alte 21 de tari din Uniunea Europeana, a semnat joi, la Tokio (Japonia), tratatul ACTA.