ZF.ro informeaza : Ce este SOPA? Ce este PIPA? Pregatiti-va pentru cenzura pe internet
SOPA si PIPA sunt doua proiecte legislative ce ar trebui, in viziunea politicienilor americani, sa opreasca pirateria pe internet.
SOPA - sau Stop Online Piracy Act (Legea Opriti Pirateria Online) - si PIPA - sau Protect IP Act (Legea pentru Protectia IP-ului) - se rezuma in principal la patru elemente:
1. Vor ordona providerilor internet sa isi modifice serverele DNS astfel incat sa nu permita propagarea domeniilor de internet din tarile straine care gazduiesc copii ilegale ale fisierelor video, muzicale sau foto. Pentru a intelege acest lucru trebuie sa stiti ca, in momentul in care tastati numele unui site in bara de adrese a browserului, acesta "intreaba" intai aceste servere DNS care este adresa IP aferenta numelui site-ului si acceseaza astfel pagina internet a domeniului. In cazul in care aceste servere DNS nu "propaga" domeniile si IP-urile aferente domeniilor pe internet, browserul returneaza o pagina prin care sunteti anuntati ca site-ul nu a fost gasit.
2. Motoarele de cautare precum Google vor fi obligate sa modifice rezultatele cautarii pentru a exclude site-urile straine care gazduiesc fisiere piratate.
3. Operatorii de plati online precum PayPal vor fi obligati sa inchida conturile site-urilor straine care gazduiesc materiale copiate ilegal.
4. Serverele de publicitate online, precum Google AdSense vor fi obligate sa refuze orice reclama catre site-urile care pirateaza materiale si sa nu plateasca pentru publicitatea postata pe aceste site-uri.
De asemenea, in momentul in care operatorii de plati online si cei de publicitate online vor primi o nota din partea companiilor sau detinatorilor de drepturi de proprietate prin care se cere oprirea serviciilor catre un anumit site care posteaza materiale piratate, acestia sunt obligati sa se conformeze cererii.
Site-uri precum Google sau PayPal si providerii de internet vor fi obligati sa opreasca orice fel de servicii catre domeniile care promoveaza materiale piratate in termen de cinci zile, pe baza notei trimise de catre detinatorii de drept de proprietate asupra materialelor piratate.
Si ca o extindere a legii, site-urile care opresc domeniile unde sunt publicate materiale piratate vor avea imunitate in fata eventualelor plangeri.
Textele legislative sunt in prezent discutate de legislatorii americani, mai multe site-uri decizand sa opreasca pentru o zi activitatea in semn de protest.