EVZ.ro informeaza : Jocurile video asteptate in 2012
Fotbal, viteza, razboi si apocalipsa. Acestea sunt cateva dintre subiectele celor mai tari jocuri pe care amatorii de distractii pe calculator le asteapta nerabdatori in anul care urmeaza.

Chiar daca in Romania pirateria reprezinta peste 90% din piata de gaming si veniturile romanilor au fost mai mici, acest sector s-a mentinut la nivelul anului trecut, de aproximativ 10 milioane de euro. Mai mult, pentru 2012, se estimeaza o crestere de 20%, sustinuta de lansari mari.
Sa vedem pentru ce merita sa fim cu ochii pe distribuitorii de jocuri din Romania. Cel mai asteptat joc al anului care vine este Diablo 3, care trebuia sa fie lansat de Sarbatori, dar pana la urma va putea fi jucat abia in martie 2012.

Directorul executiv al producatorului Blizzard, Mike Morhaime, a justificat intarzierea spunand ca s-a muncit prea mult pentru acest joc pentru a nu veni cu o varianta fara cusur. Jocul se afla deja la precomanda, la pretul de 259 lei.

Succesorul lui Diablo 2 are o interfata usor de folosit, actiune rapida si mai multe personaje, printre care Witch Doctor, Barbarian, Wizard, Monk si Demon Hunter.

Lista jocurilor noi continua cu inca un titlu Blizzard, cel de-al doilea joc din seria Starcraft II, respectiv Heart of the Swarm, in care eroina Kerrigan, cunoscuta si sub numele de Queen of Blades, isi va dezvolta abilitatile de-a lungul misiunilor.

Counter Strike, in "ofensiva globala"

Cel mai jucat shooter din istorie, Counter Strike, revine in 2012 cu Global Offensive, care ofera harti, personaje, arme noi si alte moduri de joc, cum ar fi Arms Race sau Demolition, in care jucatorul primeste arme in functie de evolutia sa din joc sau foloseste doar explozibil.

Tot Valve lanseaza jocul de multi-rol (RPG) Defense of the Ancients 2 (DotA2), devenit joc de sine-statator datorita succesului modului de joc cu acelasi nume din Warcraft. Se pare ca 2012 este anul RPG-urilor.

In luna februarie, apare versiunea europeana a jocului Final Fantasy XIII-2, care va beneficia de versiuni pentru Xbox 360 si PlayStation 3. Amatorii de fotbal asteapta lansarea Football Manager 2013, iar amatorii de jocuri multiplayer online (MMOG) urmaresc aparitia Guild Wars 2, in care personajele nu vor mai deceda instant in momentul in care sanatatea ajunge la minim, ci vor primi o noua sansa, in modul "downed".

Actiuni in lumi paralele

Bioshock Infinite ar putea sa fie cel mai asteptat joc al anului pentru amatorii de povesti futuriste, cu o actiune complexa, plasata in lumi paralele. In martie 2012, seria FPS-ului Mass Effect continua cu cea de-a treia parte, in care Pamantul este atacat de Reapers, pe care comandantul Shepard trebuie sa-i starpeasca.
In februarie, actiunea Far Cry se muta pe o insula tropicala, pe care fotograful Jason Brody se rataceste impreuna cu prietena sa. Max Payne revine in martie 2012 ca bodyguard in Sao Paulo. Cei de la Rockstar Games, care au lucrat la acest joc, afirma ca este unul dintre cele mai impresionante FPS-uri (First Person Shooter) de ultima generatie.

Lumea secreta

Titan Quest lanseaza Grim Dawn, un RPG inspirat din mitologia greaca. Anarchy Online schimba putin perspectiva MMORPG-urilor, prin Secret World, a carui actiune se desfasoara intr-o lume contemporana macinata de razboi, intre organizatiile secrete. Fanii se vor putea bucura mai mult in 2012 de cea de-a treia parte a jocului Battlefield, intitulat Back to Karkand, lansat in decembrie 2011, care utilizeaza un nou motor grafic, Frostbite 2.

"In 2012, ne asteptam la vanzari foarte bune, pentru Football Manager 2013, Guild Wars 2, Final Fantasy XIII-2 si expansion packul pentru Shogun 2, care va aparea in primavara", spune Otilia Panainte, PR manager la TNT Games.

PREFERINTE

Romanii cumpara jocuri de cel mult 20 euro

Peste 90% din piata autohtona de jocuri este orientata catre PC, in timp ce doar 10% dintre jocuri sunt de consola. Potrivit retailerului Diverta, cota de piata a jocurilor pentru calculatoare va scadea in continuare.

In Romania exista cativa mari distribuitori de jocuri: Best Distribution, Monosit, Computer Games si TNT Games, care au contracte cu marii publisheri din SUA. Totusi, Romania a fost deseori evitata de producatorii si distribuitorii mari de jocuri, din cauza consumului redus si a pirateriei. Cu toate acestea, pentru anul 2012 se estimeaza o crestere de aproximativ 20%.

Romanii cumpara anual in jur de 270.000 de jocuri video si console cumpara anual romanii. Pretul mediu al unui joc pe PC este de circa 20 de euro, iar in cazul unei console, 60 de euro.