Capital.ro informeaza : Top 10 jocuri pe Facebook care creeaza dependenta
Reteaua sociala a momentului - Facebook - nu mai este doar un loc in care sa-ti reintalnesti prietenii sau un instrument de business prin care sa-ti promovezi gratis afacerile, ci si o modalitate de divertisment. Jocuri multi-player te conecteaza cu prietenii la distractie. Si te tin ocupat in timpul orelor de serviciu, si nu numai.
Jocurile de pe Facebook sunt jucate de oameni de tot felul pentru ca sunt simple, iar adaugarea permanenta de noi niveluri ii tine in priza si pe gamerii sofisticati. SmashingLists a facut o lista cu 10 jocuri pe Facebook care creeaza dependenta, in ordine inversa:

10. Farm Town
Jocul dezvoltat de Slashkey este o copie a Farmville, produs de Zynga. In prim-plan este "gradinaritul virtual". La inceputul jocului, care simuleaza o ferma, primesti o bucata de pamant virtual pe care trebuie sa il plantezi pentru a castiga experienta si bani, de care ai nevoie ca sa treci la un nivel superior. Nimic nu pare sa fie extraordinar la acest joc, insa, de cum incepi sa te joci, vei vrea sa-ti intreci prietenii, sa ai un nivel mare, sa descoperi diverse cadouri si asa mai departe. Nu e clar cum si in ce fel, dar, in scurt timp jocul iti va provoca dependenta.

9. Mafia Wars
Este un joc multi-player lansat in 2008 de Zynga si iti face cunostinta cu lumea obscura a interlopilor. Sarcina jucatorului este sa creeze un gangster si sa-i faca o retea mafiota. Clanurile de "gangsteri" de pe Facebook se omoara intre ele si sunt dispuse sa plateasca oricat pentru arme noi cu care sa-si lichideze adversarii. Jocul numara peste 26 de milioane de personaje care formeaza clanuri, desfasoara activitati ilegale si se lupta pentru a domina orasul New York.

8. Sushi Panic
Indiferent ca-ti place sau nu sushi, jocul Sushi Panic - asemanator cu Tetris - te tine lipit de calculator... mai ales cand bucatile de sushi incep sa cada cu viteza luminii. Jocul testeaza dexteritatea si viteza de reactie.

7. Monster Galaxy
Lansat in decembrie 2010, Galaxy Monster este una dintre primele incercari de clonare a Pokemon, unul dintre cele mai populare jocuri de rol (RPG) de la Nintendo. Scopul jocului este sa devii cel mai bun antrenor de Moga, adica niste monstrii pe care ii poti captura si care te ajuta sa te lupti cu alti monstri.

6. Bejeweled Blitz
E poate cel mai bun joc de tip puzzle de la Tetris incoace. Si e foarte simplu de jucat: trebuie sa misti diamantele apropiate pentru a forma o linie de cel putin trei diamante asemanatoare si... cu degetele lipite de tastatura nu-ti dai seama cand trece timpul. Nu-l incercati la birou!

5. Restaurant City
Este un alt joc, de asemenea foarte popular pe Facebook, care simuleaza activitatea dintr-un restaurant. Un bun exercitiu de imaginatie pentru antreprenorii interesati sa intre intr-un astfel de business. Cat timp te joci, ai grija sa ai ceva de rontait pe-aproape, ca sigur ti se va face foame.

4. Bubble Island
Iata inca un joc de puzzle captivant care ii retine pe multi "facebook-iști" de la alte activitati. Ce are de facut jucatorul? Sa tinteasca bulele de culori similare care explodeaza si dispar. Actiunea se desfasoara in Insula Bubble, si cu cat jucatorul nimereste mai multe bule cu atat trece mai repede la un nivel superior.
3. Millionaire City
Intri in pielea unui baron din imobiliare si dezvolti un oras luxos. Jucatorii cumpara terenuri, construiesc locuinte si le inchiriaza. Pana acum, peste 10 milioane de utilizatori au terminat jocul. Daca apare seful nu uitati sa apasati ALT-TAB, altfel toata distractia se va spulbera!

2. Happy Aquarium
Este cunoscut ca cel mai mare joc cu pesti din Facebook. Interesati sa aiba grija de acvariul virtual plin cu diferite specii exotice de pesti, lunar, peste 28 de milioane de utilizatori unici acceseaza jocul. Happy Aquarium este produs de catre compania Crowdstars, un rival al Zynga, fiind tocmai modelul din care s-a inspirat Mark Pincus atunci cand a dezvoltat FishVille.

1. CityVille
Se pare insa ca utilizatorii de Internet petrec cel mai mult timp jucand CityVille - liderul jocurilor de pe Facebook, cu 14 milioane de jucatori zilnici, undeva in luna septembrie. Cu un concept similar Sim City, CityVille le ofera utilizatorilor rolul de primar al unui oras virtual pe care trebuie sa-l construiasca si sa-l populeze de la zero. "CityVille este un Monopoly combinat cu Main Street", l-a descris Sean Kelly, managerul general al Zynga, citat de Digital Trends. Jocul e un fel de FarmVille urbanizat - in loc sa ai grija de recolte, te ocupi de cartiere, iar ajutarea vecinului la muncile campului se transforma in afaceri in regim de franciza.

In timp ce unii se joaca, altii fac profit; veniturile producatorilor de astfel de jocuri cresc direct proportional cu numarul de utilizatori. Potentialul jocurilor destinate utilizatorilor de retele sociale este confirmat si de interesul crescut al companiilor mari din industrie sau fondurilor de investitii pentru acest segment. De exemplu, in 2009, Electronic Arts a platit aproape 190 de milioane de euro pentru Playfish, in conditiile in care afacerea este cam la jumatate comparativ cu Zynga, care are afaceri de peste 206 de milioane de euro. Si inca ceva: aproape 10 dintre cele mai populare 15 aplicatii disponibile pe Facebook sunt jocuri