Ziarul Financiar informeaza : Carol Bartz, CEO-ul Yahoo! care a blocat expansiunea in Romania in 2009, concediat (Autori: Adrian Seceleanu , Vlad Popescu - Mediafax)
Gigantii Google si Facebook - noile staruri ale industriei online - au accelerat in ultimii ani declinul Yahoo!
Carol Bartz, directorul general al Yahoo!, a fost con¬cediata prin telefon de Roy Bostock, presedintele consiliului de administr¬a¬tie al companiei, dupa un mandat de doi ani si jumatate marcat de stagnarea ac¬tiunilor si de distantarea de partenerul din China, Alibaba, transmite Reuters.
Directorul financiar Tim Morse va prelua interimar functia de CEO.
"Imi pare foarte rau sa va anunt ca tocmai am fost concediata prin telefon de catre presedintele consiliului de administratie al Yahoo!. A fost o placere sa lucrez cu voi toti si va doresc toate cele bune de acum inainte", scrie Bartz intr-un scurt mesaj pe e-mail trimis angajatilor.
Bartz este si directorul executiv al Yahoo! care a blocat imediat dupa preluarea mandatului planurile abia anun¬tate ale companiei online americane de extindere pe mai multe piete emergente, printre care Romania, Rusia si Turcia.
"Pe mine, personal, m-a afectat destul de mult numirea initiala, pentru ca una dintre primele decizii ale lui Carol a fost sa opreasca extinderea in Europa de Est (Turcia, Rusia, Romania), reluata recent", a comentat pe blogul personal vestea concedierii CEO-ului firmei americane Bogdan Andrei Voicu (Bobby Voicu), fost community manager al Yahoo! in Romania in perioada aprilie 2008 - februarie 2009.
Yahoo! anuntase ca va lansa pana la finele lunii septembrie 2008 o versiune in romana a portalului companiei, insa in realitate acest lucru s-a intamplat doar in martie 2011.
Romania este una dintre cele mai mari piete din lume pentru firma americana, din punct de vedere al audientei pe care o au servicii precum Yahoo! Messenger sau Yahoo! Mail. Spre exemplu, aplicatia de mesagerie instantanee a Yahoo! are lunar in Romania aproximativ 6 milioane de clienti unici, iar portalul de e-mail aproximativ 5 milioane.
Singurul indicator in ceea ce priveste businessul Yahoo! in Romania il reprezinta cifra de afaceri a companiei Media Cafe, reprezentantul exclusiv al companiei americane pe piata locala pentru vanzarea de reclama in reteaua Yahoo!. In 2010, Media Cafe a avut un business de 2,2 mil. euro, in crestere cu 19% fata de anul precedent.
Intr-un interviu recent pentru ZF un oficial al Yahoo declara ca firma americana are in plan investitii mai mari pe piata locala, pentru a-si mari cota din piata de publicitate online. "Cota noastra de piata este mai mica decat ar trebui sa fie din punctul de vedere al publicitatii. Avem o audienta uriasa, conducem piata din acest punct de vedere, dar pentru ca nu am investit in trecut in continut si servicii locale nu am transformat aceasta audienta in cota de piata pe care ar fi trebuit sa o avem", a declarat intr-un interviu pentru ZF Christophe Parcot, vicepresedinte pentru vanzari pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa al Yahoo!.
In ceea ce priveste planurile la nivel global ale Yahoo, presa internationala noteaza ca firma trebuie sa-si caute un nou lider, care trebuie sa conduca o lupta grea pe piata publicitatii online si continutului cu rivali de talia Google si Facebook.
Actiunile Yahoo au urcat cu 6% in sesiunea de tranzactionare de seara la New York. Valoarea actiunilor este usor mai ridicata decat la inceputul mandatului lui Bartz, in ianuarie 2009.
Miscarea nu a surprins prea multi jucatori de pe Wall Street, care au asistat pana acum la critici tot mai vehemente la adresa lui Bartz si la scaderea constanta a veniturilor.
Unii analisti au aratat ca plecarea lui Bartz semnaleaza ca compania a ramas fara optiuni, dupa ce nu a reusit sa-si asigure o pozitie dominanta pe piata advertisingului si continutului online si a fost nevoita sa cedeze operatiunile pe cautare catre Microsoft in cadrul unui parteneriat.
Acordul, conform caruia Microsoft se ocupa de cautari pentru Yahoo si pastreaza o parte din veniturile din publicitate, pare sa favorizeze gigantul software.
Yahoo a ramas una dintre cele mai populare destinatii de pe internet, dar se confrunta cu o concurenta tot mai dura din partea unor jucatori noi, precum Facebook, dar si din partea vechilor giganti care au facut istorie in spatiul online, ca Google.
Valoarea de piata a Google este de 170 miliarde de dolari, de peste zece ori mai mare decat Yahoo, care are o capitalizare de circa 16 miliarde de dolari.
O sursa apropiata companiei a declarat ca decizia de a o concedia pe Bartz a fost votata in unanimitate de cei opt membri independenti din Consiliul de Administratie.
Carol Bartz si cofondatorul Yahoo Jerry Yang, de asemenea membri ai Consiliului, nu au participat la sedinta, a adaugat persoana citata.
Yahoo detine 40% din actiunile companiei chineze Alibaba, care controleaza mai multe site-uri foarte populare in China, cea mai importanta piata de crestere la nivel mondial.
Yahoo detine de asemenea, in parteneriat cu operatorul japonez de telecomunicatii mobile Softbank, compania Yahoo Japan.
Analistii estimeaza ca activele din Asia ale Yahoo valoreaza intre 7 miliarde de dolari si 9 miliarde dolari.
Relatiile dintre Yahoo si Alibaba s-au deteriorat semnificativ in timpul mandatului lui Bartz. Fondatorul companiei chineze, Jack Ma, a incercat fara succes sa cumpere participatia detinuta de partenerul american.
O sursa din conducerea Alibaba a declarat pentru Reuters ca demiterea lui Bartz nu va rezolva disputa.
Divergentele dintre cele doua companii au ajuns la apogeu in luna mai a acestui an, cand s-a aflat ca Alibaba a cedat site-ul Alipay, unul dintre cele mai importante din portofoliu, catre o companie controlata de Jack Ma, fara sa anunte sau sa consulte Yahoo.
Presedintele Yahoo, Roy Bostock, si-a exprimat in luna iunie sustinerea pentru Bartz, unul dintre cei mai criticati directori pe Wall Street, care s-a remarcat prin atitudinea dura si limbajul indraznet.
Concedierea lui Bartz marcheaza un deceniu de decadere pentru Yahoo, ale carei actiuni au coborat de la peste 125 de dolari in ianuarie 2000 la circa 13 dolari in prezent.
Bartz a venit in ianuarie 2009 la Yahoo dupa un mandat de succes la conducerea gigantului software Autodesk, cu sperante ridicate ca va reusi sa revigoreze compania in urma esecului patronat de Jerry Yang in negocierile cu Microsoft. Compania cofondata de Bill Gates oferise atunci 47,5 miliarde de dolari pentru a cumpara Yahoo, propunere respinsa de Yang, care a considerat ca pretul este prea mic.
Bartz mai avea peste un an din contractul de patru ani cu Yahoo.