Money.ro informeaza: Google il aniverseaza pe Gregor Mendel printr-un logo special
Portalul de cautare Google aniverseaza astazi, 20 iulie 2011, 189 de ani de la nasterea "tatalui geneticii moderne", Gregor Mendel.

Cine a fost Johann Gregor Mendel

Mendel a fost calugar augustinian si cercetator stiintific, cunoscut ca fondator al geneticii. Chiar daca opera sa de pionierat s-a bucurat de o recunoastere universala si o apreciere unanima, totusi, au existat si acuzatori care au spus ca fara descoperirile sale poate ca nazistii nu ar fi avut o asemenea aplecare spre genetica si spre reconstruirea si separarea rasei ariene. Cu toate acestea, Mendel este considerat parintele unei noi era mai mult in privinta sanatatii si eradicarii anumitor boli prin genetica si prin cercetarea genomului uman.
Mendel, cunoscut ca "tatal geneticii moderne", a fost indrumat de ambii sai profesori de la universitate si de colegii de la manastire sa studieze variatia plantelor, executandu-si cercetarile in gradina manastirii. Intre 1856-1863 a cultivat si a studiat plante de mazare, experientele sale ducand la generalizarile ce ulterior au devenit cunoscute ca "Legile ereditatii ale lui Mendel".
In timpul vietii rezultatele sale au fost insa respinse, Mendel murind ignorat de comunitatea stiintifica la 61 de ani, la 6 ianuarie 1884 in Brunn (Brno), Cehia, de nefrita cronica. La numai cateva zile dupa moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrarile din biblioteca. Recunoasterea importantei descoperirilor sale a fost realizata doar la inceputul secolului al XX-lea cand Hugo de Vries, Carl Erich Correns si Erich von Tschermak au ajuns in mod independent la aceleasi concluzii ca si Mendel, redescoperind astfel legile ereditatii.