Jurnalul National informeaza: Putin peste jumatate din gospodariile din Romania au un computer.
In 48% din totalul gospodariilor romanesti nu exista calculator iar 56% din gospodarii nu dispun de acces la internet, conform unei cercetari de piata efectuate de Gallup Organization Romania, la cererea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Raportul mai arata ca in Romania aproximativ 6 gospodarii din 10 au instalata (cel putin) o linie telefonica fixa in timp ce in 82% din gospodarii se folosesc servicii de telefonie mobila.
In ceea ce priveste cheltuielile romanilor pentru aceste servicii, statistica arata ca suma medie cheltuita cu serviciile de telefonie fixa pe baza de abonament este de 42,8 lei, in timp ce factura medie lunara la telefonie mobila este de 50 lei. Daca defalcam cheltuielile pe tip de serviciu folosit, rezulta ca in medie o persoana plateste lunar 52 lei pentru un abonament si 29 lei pentru o cartela preplatita. Mai departe, valoarea medie a unei facturi lunare pentru accesul la internet prin conexiune fixa este de 40,90 lei, aceasta fluctuand, in functie de tipul de conexiune, intre 37,40 si 51,90 lei (inclusiv TVA). De asemenea, suma medie cheltuita de o gospodarie pentru serviciile de receptionare a programelor TV pe baza de abonament este de 26,9 lei. In functie de suportul de receptionare, gospodariile in care se utilizeaza exclusiv televiziune prin cablu platesc in medie 26,3 lei, in timp ce gospodariile in care se utilizeaza exclusiv servicii DTH platesc in medie 27,9 lei.
Potrivit studiului, in 43% din gospodarii se folosesc cel putin doua servicii de comunicatii electronice diferite de la acelasi furnizor iar 45% din gospodarii folosesc mai multe servicii de comunicatii electronice, dar fiecare este oferit de un alt furnizor. Jumatate din gospodariile care folosesc mai multe servicii de la un furnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS. Studiul Gallup a fost realizat in perioada martie - aprilie2010, pe un esantion de peste 5000 de persoane.