Profitul net al Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a scazut in anul fiscal incheiat pe 30 iunie cu 18%, la 14,6 miliarde de dolari, din cauza cererii scazute de pe piata mondiala a computerelor personale si serverelor.

In anul fiscal 2008-2009, veniturile companiei au fost de 58,4 miliarde de dolari, cu 3% mai reduse decat cele din anul anterior, potrivit raportului financiar al Microsoft. "In timp ce conditiile economice au fost problematice in acest an, am acordat prioritate livrarii de solutii clientilor nostri pentru a-i ajuta sa faca economii", a afirmat Kevin Turner, directorul de operatiuni al Microsoft.
Compania a raportat, in ultimul trimestru fiscal (aprilie-iunie - n.r.), un profit net de trei miliarde de dolari, in scadere cu aproape 30% in raport cu intervalul similar din 2008. In acelasi timp, veniturile au scazut cu 17%, la 13,1 miliarde de dolari. "Afacerile noastre au fost influentate negativ, din nou, de cererea scazuta de pe piata mondiala a PC-urilor si serverelor. In aceste conditii, obtinerea unor economii operationale de 750 de milioane de dolari a fost o realizare de exceptie", a declarat Chris Liddell, directorul financiar al Microsoft.
Rezultatele financiare din perioada aprilie-iunie au fost afectate, printre altele, de amenzi de 193 de milioane de dolari. Sistemele de operare ale Microsoft se regasesc pe majoritatea computerelor personale. In aceste conditii, rezultatele financiare raportate de companie nu ofera sperante mari ca piata IT isi va reveni pana anul viitor, potrivit Reuters. Compania se pregateste sa lanseze, pe 22 octombrie, ultima versiune a Windows 7.

Alte browsere decat Internet Explorer pentru Windows

Microsoft a facut o concesie majora vineri, acceptand folosirea, in viitor, in cadrul celebrului sau sistem de operare, Windows, si a altor browsere web precum Firefox, Opera sau Safari, in vederea rezolvarii litigiului cu Uniunea Europeana privind concurenta neloiala.
Comisia Europeana a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca Microsoft a propus, ca solutie pentru rezolvarea litigiului privind concurenta neloiala, instalarea in cadrul noului sau sistem de operare - Windows 7 -, a unei ferestre care sa permita alegerea mai multor browsere. Microsoft nu va instala aceste aplicatii concurente propriului browser, Internet Explorer, in mod automat, in urmatorul sau sistem de operare. Windows 7 doar va prezenta utilizatorilor mai multe browsere, oferindu-le posibilitatea de a si le instala singuri pe cele pe care doresc sa le foloseasca.